Last news in Fakti

15 Декември, 2016 15:24 5 565 4

Конфискуваха къщата на Хитлер

  • хитлер-
  • къща-
  • конфискация
Конфискуваха къщата на Хитлер - 1
Снимка: АР/БТА

Триетажната сграда в град Браунау на Ин, в която е роден Адолф Хитлер, ще бъде иззета от австрийската държава. Това става възможно след като парламентът прие специален закон, който позволява на властите да изземат имота, в който през 1889 г. се е родил Хитлер. Чрез подобно действие се цели сградата да не бъде превърната в поклонническо място на неонацисти, както и на обект на конфликти.

В момента собственик на къщата е Герлинде Поммер. Тя нееднократно е отказвала да продаде имота, както и да се правят каквито и да е преустройства в него. Разговорите между нея и държавата датират от 2012 г., но останаха без резултат, което е и основата причина за решението на австрийските власти по насилствен начин да изземат имота от Поммер.

През 1972 г. общинските власти са наели срещу висок наем къщата с цел тя да не бъде превърната в туристическа атракция. Към днешна дата на Поммер се плаща месечно по 4800 EUR. След като имотът бъде иззет, собственичката ще получи компенсация. Сумата обаче не се съобщава.

Това, че имотът ще премине в ръцете на държавата обаче не решава въпроса какво да се прави с него. Министърът на вътрешните работи – Волфганг Соботка, е за разрушаването на сградата. Историците обаче са категорично против премахването на постройката, тъй като това е равностойно на отричане на нацисткото минало на страната.

Хитлер и родителите му са живели само няколко седмици в къщата на ул. „Залцбургер Форщад”, след което са се преместили в друг район. А когато Хитлер е бил на 3 години са напуснали завинаги Браунау на Ин.

На 13 юли 2016 г. правителството на Австрия взе решение къщата да бъде разрушена. С това обаче не са съгласни много от жителите на града, тъй като смятат, че премахването на постройката няма да заличи история.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    1 1 Отговор
    Тъпаци...
  • 2 Д-р Менгеле

    3 1 Отговор
    Вместо да завлекат насила Меркел в къщата и да я оставят там 3 дни заключена, та дано й се избистри мозъка, те тръгнали да рушат това светилище. Австрийците явно са същите тъпаци, като педерманците.....
  • 3 Ана

    0 1 Отговор
    Така трябва да постъпи и бг . правителство. Стиига сме поднасяли венци на доказани убийци.
  • 4 mediator37

    1 0 Отговор
    Голям страх ги гони някои кръгове от идеологията на народа- националсоциализма.