Отидете към основна версия

10 896 7

Нов вид имотни измами с нотариални актове

  • нотариален акт-
  • препис-
  • танев

Възможността всеки да отиде в Агенцията по вписвания и да получи незаверен препис от нотариален акт на даден имот е дадена преди 2 години. „Въпросното копие - създадено на копирна машина или на ръка, лесно може да се превърне в заверен препис и да стане “доказателство” за прехвърляне на имота, особено когато нотариалният акт е издаден преди 1992 г. и не е отразен в информационната система на агенцията, допълниха от гилдията”, обяснява пред „24 часа” Димитър Танев, председател на Нотариалната камара и настоява да бъде върнат стария режим, който се прилага в цяла Европа.

„Заверени копия от нотариални актове може да получават само страните. Получават ги още адвокати, нотариуси, частни съдия-изпълнители, съдебни и данъчни органи, т.е. лица, които имат определен правен интерес”, пояснява Танев.

Нотариусите препоръчват да бъде върнат режима отпреди две години, когато Агенцията по вписванията не е издавала незаверени преписи. Въпросната забрана е отменена с промяна в Правилника за вписванията - алинея 3 на чл. 51, влязла в сила на 7 ноември 2014 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини