Last news in Fakti

27 Февруари, 2014 10:15 19 339 38

Изповядването на данъчна оценка е в историята

  • нотариален акт-
  • данъчна оценка

Една от индикациите за това колко дълбока е кризата в областта на недвижимите имоти, беше фактът, че две години след идването й, някой собственици продадоха имотите си на по-ниска цена от данъчната оценка. Тогава тази новина изненада не толкова брокерите на имоти, колкото собствениците. За тях това имаше отрезвяващ ефект и не малка част от тях именно тогава осъзнаха, че имотният балон се е спукал.

Днес, пет години след срива на пазара, много от клиентите предпочитат вече в нотариалните актове да пише реалната цена на имота. Не само защото тя е по-ниска и съответно няма да платят високи данъци и нотариални такси, но и защото осъзнаха, че това им носи сигурност.

Не малка роля обаче изигра и промяната в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, а именно чл.25, ал.9, която изисква от страните да декларират, че цената посочена в нотариалния акт е действителната цена. „Не мога да кажа, че този проблем е преодолян на 100%, но в голямата си част е. Винаги сме обяснявали на клиентите, че няма по-голяма гаранция и за двете страни от това в нотариалния акт да бъде посочена действителната цена, което дава на купувача правото, ако евентуално поради някакви причини, които са дори извън някакво недобросъвестно поведение на продавача, да се стигне до отстраняване на имота или до разваляне на сделката, тогава купувачът да има правото и възможността да претендира точно за тази цена, която е посочена в нотариалния акт, т.е. точно тази цена, която той е платил действително плюс даже и със съответното обезщетение за претърпените вреди и пропуснати ползи”, казва за читателите на  imot.bg  нотариус Теодора Вуцова.

Другият задължителен момент е, хората да имат доказани доходи. „Нерядко собствениците продават един имот, след което купуват друг. При покупката на имот задължително се попълва декларация за произхода на средствата. От интерес на купувача е да може да декларира реалния произход, легитимен на средствата, с които купува имота, т.е. че тези средства са от продажбата на друг имот. Има немалко хора, които живеят в чужбина и поради една или друга причина продават тук имот. За тях също е от голямо значение, защото в противен случай не биха могли да направят съответния превод към страната, в която живеят, за да ползват там в банковата си сметка сумата”, допълва нотариус Вуцова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирослав Димитров

    7 0 Отговор
    Господа не е желателно да се излагат на показ лични данни и Н. Актове особено със всички номера от регистъра.

    Коментиран от #38

  • 2 Мирослав Димитров

    4 0 Отговор
    Може някои да злоупотреби със тях.
  • 3 Сульо

    10 0 Отговор
    Нотариусите и общините къртят огромни суми, като задължават клиентите си да плащат според цената на имота. Така за имот с цена 100 000 лева, купувача трябва да се изръси с около 4000 лева допълнително рекет за нотариуса и общината, само защото си е купил имот. Затова хората търсят начини за спасение, като обявяват по-ниска цена.
  • 4 Сульо

    5 4 Отговор
    ... да не говорим че по принцип няма нужда от нотаиуси, както и от брокери.
  • 5 Kuku Kukov

    3 4 Отговор
    >да не говорим че по принцип няма нужда от нотаиуси, както и от брокери. < От брокери със сигурност, без "нотаиус" не може да стане...

    Коментиран от #8

  • 6 Митко Атанасов

    0 1 Отговор
    Спука се българския балон,не имотния балон.
    Не злорадствайте,защото това е слабост на сегашните млади поколения,който освен да слугуват на западняците нямат никакви други идеали.
    Пожелавам им да са живи и здрави и да оберат плодовете на това което посяват с безхаберието си.
  • 7 Станимир Маринов

    3 0 Отговор
    Защо пишете глупости, изповядването на сделката става на цена не по-ниска от данъчната оценка.
  • 8 Хриси Александрова

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Kuku Kukov":

    Съгласна съм, от брокери наистина няма нужда! но законодателството в БГ е предвидило нотариус за този тип сделка. Тук във Франция например, посредници се ползват основно за много скъпи имоти, които са с ограничен кръг потенциални купувачи. Но тези посредници нямат нищо общо със скитащите по улиците в България така наречени брокери :)
  • 9 Надя ангелова

    0 7 Отговор
    Изповядването на сделката става на цената, посочена в данъчната оценка. Прави се с цел да се плащат по-ниски нотариални такси. От брокери има нужда и не сме скитащи по улиците. Преди много векове един човек е казал: "Искам да си купя имот. Но има много в областта, нямам време да ходя да търся. Ще наема човек, който ще търси имот вместо мен" Така е възникнало брокерството. Хората на Запад търсят брокери, за да си спестят времето в гледане по обяви, обаждане по телефони, безмислени огледи. Спестяват си най вече разходите за телефон. Документите се уреждат изцяло от брокерите. Лицето, което продава или купува не се занимава с нищо. Българинът е свикнал да търгува все едно е на турски битак.

    Коментиран от #11

  • 10 Хриси Александрова

    6 1 Отговор
    И кой човек го е казал това...назад във вековете? Напротив, няма нужда от брокери, те по-скоро ще навредят отколкото да помогнат за каквато и да била сделка. Единствено биха помогнали на процента си. Имала съм спомени с няколко ваши колеги, то не бяха сваляния цените без собствениците да знаят, "експверти" пишещи договр на предния капак на колата преди оглед и то в един екземпляр, водили са ме по имоти, на които даже не знаят изложението, криене на собственици....нагледала съм се на всякакви "измекярщини"..И то от не една а няколко "големи" фирми, няма да споменавам имена. Освен това дума брокер няма в българския език! Има посредник, комисионер...и тн.

    Коментиран от #15

  • 11 Андрей Николов

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Надя ангелова":

    Бльокера е като съединителя на автомобила с ръчна скоростна кутия. Ако внимателно си подбретеш условията (оборотите на двигателя и скороста в дадения случай) може да превключиш и без съединител. На този етап ако си внимателен може да минеш и без бльокер при сделка в държава с нормални закони. Не сте права, тази професия е пред изчезването си, въпрос на време е, когато намале обема на работата, като изпоснеят комисионните ще го разберат и най- големите опимисти. Никога не съм купувал нищо през брокер, в България не е трудно да го прескочиш, стига да искаш.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Надя ангелова

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "Андрей Николов":

    Който се обръща към Агенция за недвижими имоти е наясно, че трябва да плати за това. Все едно аз да вляза в магазин, да пазарувам и да не си платя. Никой никого не кара насила да се обръща към агенция. И да много е лесно да се прескочи брокер, защото няма закони в България. Българинът все иска да мине тънко. Имало е случаи колеги водят клиент, става сделка, отиват при нотариус за изповядване и хоп, когато трябва да плати комисионна казва: "Аз не съм доволен от услугите Ви, няма да плащам". От какво не сте доволен, има сделка, всичко е ОК?" Не отговорил човекът, фръцнал се и си тръгнал. Защото трябва да даде 3%, всичко да е на аванта.

    Коментиран от #14

  • 13 Надя ангелова

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "Андрей Николов":

    Извинявам се, за грешките, но детето е играло с клавишите и някои знаци явно не излизат. Късно видях, а не мога коригирам поста.
  • 14 Андрей Николов

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Надя ангелова":

    Когато вляза в магазин съм наясно, че не мога да си купя захар без посредник! :) Единия е произвел захарта, трудил се е, другият я е пакетирал и доставил! А вие какво сте направили за 2000 евро комисион например? Знаете ли за 2000е ще ви скъсам от бачкане 6 месеца! Също не бих ви дал процент, на адвокат да, на нотариус естествено, на собственика ... Вас бих ви почерпил едно кафе за разходката, а ако слушате може и парфюмче :) Не Българинът не иска да мине тъкно! Плаща на когото трябва! Има разлика!

    Коментиран от #16

  • 15 Надя ангелова

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Хриси Александрова":

    Искам да Ви кажа, че аз като брокер много се ядосвам на такива колеги. Ето едни от триковете: набирателни оферти - няма такъв имот, цената е ниска, квадратурата голяма, обикновено са след ремонт. Обаждате се и ви казват, че вече е продаден или отдаден. Втори трик: всички агенции в София продават едно и също жилище и Вие го виждате на снимки, правени от различен ъгъл, но в обявите пишат различни етажи или с 1 или 2 кв разлика. Обаждате се на най-ниската цена, обикновено собственикът не знае, че му свалят от цената. Правят го агенциите, за да са на първо място в обявите. Много колеги не ходят на огледи, само се обаждат по телефона и искат информация от собственика за апартамента и го пишат в обявата. Обикновено такива брокери не могат да ви кажат точно какво представлява апартамента. ИМОТ БГ вече работи по сигнали за фалшиви обяви и некоректни брокери.

    Коментиран от #17

  • 16 Надя ангелова

    0 7 Отговор

    До коментар #14 от "Андрей Николов":

    Господине, някой да Ви кара насила да звъните на обява на брокер? На агенция? Някоя мутра с бухалка да не би да Ви бие по главата? Да не Ви заплашват случайно, че ще Ви пратят Белене ако не звъннете на брокер. Като не желаете да ползвате услугите, търсете си обяви от частни лица, ровете се в интернет. Както захар, така и имот може да купите без посредник. Чуден човек!

    Коментиран от #19, #20, #30

  • 17 Хриси Александрова

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Надя ангелова":

    Хмм , и вие сте различна? :) В тази среда виреете но сте по-различна? Дълбоко етична сред стадо от изгладнели кокошки? На друг ги разправяйте, имам повярвайте ми богат опит точно с такива като Вас! Успех! Даже ми е скучно да ви отговоря..

    Коментиран от #18

  • 18 Надя ангелова

    1 5 Отговор

    До коментар #17 от "Хриси Александрова":

    Ами, не съм изгладняла. Етична съм и си подбирам клиентите, за които да работя. Аз имам богат опит с такива като Вас и повярвайте ми нито за Вас бих работила, нито за богаташът, който си плаща с кафета, парфюми, а може би ще предложи и прашки. Може да пробва с компоти, малко мръвка, туршия. Така ще нахрани изгладнелите кокошки. Ако и Вие имате предложения, Ваше производство, особено ако сте от село, ще кажа на колегите, таман ще ни нахраните.

    Коментиран от #22

  • 19 Андрей Николов

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Надя ангелова":

    ами да ви резервирам билетче до бразилия да си купите захар без посредник? Етичната бльокерка

    Коментиран от #21

  • 20 Андрей Николов

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Надя ангелова":

    директно от чучура ...
  • 21 Надя ангелова

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Андрей Николов":

    Като си взема комисионната от 3%, мога сама да си резервирам билетчето. И няма нужда да ходя до Бразилия, купувам си захарта от магазин, като цивилизован човек. Вие, с парите, ходете до Бразилия да си купувате захарта.
  • 22 Андрей Николов

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Надя ангелова":

    я сега обяснете как си подбирате клиентите, които не познавате и също как защитавате интереса на две страни с противоположни интереси? как става номера?
  • 23 Андрей Николов

    3 1 Отговор
    че и подбирала ... тихо че ще ви чуят 'колегите"
  • 24 Надя ангелова

    1 3 Отговор
    Има много красиви млади бльокерки, които не са етични. Звъннете им и им предложете кафе, билет до Бразилия, прашки, парфюмче. Успех! Айде лека!
  • 25 Андрей Николов

    5 0 Отговор
    ама аз искам вас да ви наема, вие сте етична, съвестна визмате малко и сте коренно различна от описаната пазарна картинка! не знам как го постигате, споделете на публиката, оставете телефон за да подбирате повечко из стотиците хиляди тръпнещи от нетърпение клиенти да ви дадат заветните 3%?
  • 26 Андрей Николов

    3 0 Отговор
    носят се слухове вече че сте магистър бльокер?
  • 27 Бай Иван

    5 0 Отговор
    А аз ползвам брокерчета само да ми намерят имот и после си правя директна връзка със собственика.Така и брокерчето остава гладно и аз доволен и собственика също!
  • 28 1111

    5 1 Отговор
    Наемам брокер,който може да защити цена от 1300 Е/м2 ! Комисионна-5%...Цена за екслузивни права-5000 Е за 6 мес. Има ли желаещи?

    Коментиран от #29

  • 29 Кремена Матеева

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "1111":

    прескачат се! особено има едни сладури франчайз re/max
  • 30 ...none

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Надя ангелова":

    Не съм много наясно с нещата, предстои ми покупка, но ако звъня на обява от брокер, не трябва ли той да си вземе процентите от продавача? Все пак в случая брокера работи ЗА продавача и представлява продавача, съответно и защитава неговите интереси и продавача заплаща услугата.

    Аз като купувач мога да си наема брокер, който да преставлява моите интереси и да ми търси имот, мога и сам да си търся и звъня.
    Простете, но аз ли не разбирам правилно взаимоотношенията или всичко следва някаква странна логика с цел да вземете повече пари от дадена сделка?!

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Павел Малинов

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "...none":

    Сега пазарът е в низходяща крива и брокитата търсят заветните проценти и от двете страни! Намалят цените, плашейки вече продавачите с мъдрост от типа "По-добре половината от нещо, отколкото 100% нищо!" Това вероятно се извършва по схемата - обявява се по-ниска цена и ако имаме купувач, после се убеждава продавачът, че това е пазарната цена и или продава на нея, или изтърва влака защото утре ще е по-евтино. Ако продавачът откаже се обяснява на купувача, че онзи бил вдигнал цената некоректно и така излизаме от положение. Тук вече имаме голяма жертва от страна на брокитата - по-ниската цена ги удря по джоба, но "По-добре половината от нещо, отколкото 100% нищо". Така гущерът си къса опашката при опасност, но все пак оцелява...Да продължавам ли?

    Коментиран от #33

  • 32 Павел Малинов

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "...none":

    Да споменавам ли фирми?
  • 33 ...none

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Павел Малинов":

    E на какъв пазарен принцип/по каква логика ще искат проценти и от двете страни и как ще защитават едновременно противоположни страни? Та това е все едно адвокат едновременно да защитава подсъдимия и в същото време да го обвинява в престъплението!?

    А брокерите тук като на запад ли са - т.е. изготвят ли история на имота, ремонтите му, собственици до момента, информация за сградата и квартала и такива нормални неща?
  • 34 Павел Малинов

    4 1 Отговор
    Като на запад са!. Логика? Представянето на имота заблуждава и се крие, за да не се открадне обявата от конкуренцията и/или да не се прескочи брокера. Информирането на клиентите често се пропуска или заради безхаберие и небрежност, или умишлено, за да се прикрият определени недостатъци. Съдействието по сделката се свежда до максимално бързо и непрозрачно претупване, за да не се бави плащането, а колебанията и нервите на страните от неяснотите и детайлите да не поемат в погрешната посока. Единствено комуникацията е на ниво - скъсват се да убеждават как изтървеш ли влака - край, цял живот под моста...

    Коментиран от #35

  • 35 Бенжаменъ Глонти

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Павел Малинов":

    От личен опит мога да потвърдя, че е така. Също така убеждават как продавачът вече имал, оферта, която обмисля, пазарят се от името на продавача и приказват какви ли не басни. На мен, в частност, не ми показаха изрядни документи за продажба чрез пълномощно, и силно се възпротивиха, когато поисках документите да ги прегледа моят нотариус, преди подписването на какъвто и да е договор. В тая търговия бльокерите са едни изгладнели хиени, които са готови на всичко, за да прее.ат купувача и да си гушнат комисионите.
  • 36 ...none

    1 1 Отговор
    E добре де, как тогава съществува тази професия тук - така като слушам никаква работа не вършат освен секретарска - да звъннат на няколко частни обяви и да публикуват обявата в няколко сайта. Дори вместо да помагат в търсенето на имот, те по-скоро пречат. Имал съм вземане-даване с брокери при търсене на апартамент под наем, но мислех че при покупка е по-различно отношението им - явно не е.

    Щом така се притесняват да не изтърват покупката - защо не сключат екслузивен договор с продавача? Един договор за 6 месеца например - ако имота по какъвто и да е начин бъде продаден през това време - взима комисионна, ако не бъде продаден - не получава нищо. Така поне ще има по-детайлна информация за локация, собственици и т.н. А и брокера ще е стимулиран наистина да свърши малко работа с рекламата на имота. Направо им се чудя как пуснали обява за имот за над 1млн.лв. а снимките направени с телефона - ми викни един фотограф да ти направи както трябва снимките, както е на запад за луксозните имоти.

    Защо от imot.bg не направят сканиране на снимките при ъплоуд и ако вече дадена снимка я има качена да обедини всичките обяви за един имот и да стане по-скоро каталог на имоти - Апартамент Х и отдолу обявите от различните агенции. Задължително да стане точното упоменаване на адреса на имота...
  • 37 Дими Димов

    0 3 Отговор
    Така е: " никаква работа не вършат освен секретарска - да звъннат на няколко частни обяви и да публикуват обявата в няколко сайта. Дори вместо да помагат в търсенето на имот, те по-скоро пречат."...
  • 38 Михаил Йонков

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мирослав Димитров":

    1.статията е по-скоро като платено съобщение;2.купувача и продавача нямат НИКАКЪВ ИНТЕРЕС ОТ ПОСРЕДНИК/БРОКЕР/,ако са грамотни.