Last news in Fakti

1 Август, 2016 11:37 10 886 7

Нов вид имотни измами с нотариални актове

  • нотариален акт-
  • препис-
  • танев

Възможността всеки да отиде в Агенцията по вписвания и да получи незаверен препис от нотариален акт на даден имот е дадена преди 2 години. „Въпросното копие - създадено на копирна машина или на ръка, лесно може да се превърне в заверен препис и да стане “доказателство” за прехвърляне на имота, особено когато нотариалният акт е издаден преди 1992 г. и не е отразен в информационната система на агенцията, допълниха от гилдията”, обяснява пред „24 часа” Димитър Танев, председател на Нотариалната камара и настоява да бъде върнат стария режим, който се прилага в цяла Европа.

„Заверени копия от нотариални актове може да получават само страните. Получават ги още адвокати, нотариуси, частни съдия-изпълнители, съдебни и данъчни органи, т.е. лица, които имат определен правен интерес”, пояснява Танев.

Нотариусите препоръчват да бъде върнат режима отпреди две години, когато Агенцията по вписванията не е издавала незаверени преписи. Въпросната забрана е отменена с промяна в Правилника за вписванията - алинея 3 на чл. 51, влязла в сила на 7 ноември 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    0 0 Отговор
    Не се разбира какъв е новия вид имотна измама. То няма и как да стане, стига нотариусите да си вършат работата професионално и да проверяват документите.
  • 2 Пульо

    0 0 Отговор
    Завереното копие е препис, а незаверения препис сигурно е копие. Правят се на копирна машина и едното и другото. На ръка ми е чудно как може да се направи. И копие винаги е можело да се направи
    Това че имаш препис на нотариалния акт или дори оригинала на чужд имот не е достатъчно условие да го продадеш или по какъвто и да е начин да се разпоредиш с него. Трябва да имаш още нещо - например фалшиво пълномощно.
  • 3 Мульо

    0 0 Отговор
    Съгласен съм с предните два коментара . В практиката ми съм попадал на подобни нередности , истината е ,че и няколко от държавните агенции не могат да си стиковат работата .
  • 4 breh

    2 0 Отговор
    Винаги в имотни измами участва и ......... аз знам вие знаете ли :)))
  • 5 Джими

    3 0 Отговор
    Е добре де , нали трябва да има и пълномощно от собственика което също трябва да се фалшифицира ?Значи тук говорим за много сериозно престъпление което след жалба би трябвало за 1-2 дни да мине през съда и измамника да замине в затвора за 25 години а истинския собственик да получи реабилитация?Къде е проблема или в България,вече няма и правосъдна система?И тя ли не работи ,вече?
  • 6 Bobo

    2 0 Отговор
    Всяка една измама се финализира от НОТАРИУС след като няма закон който да ги накара да проверяват дадения имот.Изобщо няма наказани НОТАРИУСИ в България те не носят никаква отговорност интересуват ги само тлъстите хонорари.Не е проблема в агенцията а в закон за нотариусите .Ако един милиардер нотариус влезе в затвора за техните тлъсти хонорари един имот една сделка ще се глида под лупа.Другото е прах в очите на хората.
  • 7 Bobo

    1 0 Отговор
    Нотариуси и адвокати са основните движещи фигури в имотните измами за тях няма закони Всичко което се говори и пише е прах в очите на хората. Имаме най богатите нотариуси в света и най корумпираните съдии.