Отидете към основна версия

4 116 31

Протестите в квартал „Младост“ срещу незаконното застрояване ще струват на Общината милиони левове

  • младост

Собственикът на „проблемния“ имот ще съди Столична община и обжалва решението за спирането на строежа

Протестите в столичния квартал „Младост“ срещу незаконното строителство, които доведоха до оставката на районния кмет Цвета Авджиева, могат да доведат до изплащането на сериозни суми обезщетение на собственика на имота, върху който Общината забрани да се строи. Това разкриха източници на Факти.бг. Причината е, че собственикът на терена има право да заведе иск за нанесени имуществени вреди и пропуснати ползи. В случая „Младост“, ако съдът уважи подобно искане, на собственика на терена могат да бъдат изплатени милиони левове обезщетение. Преди няколко месеца Столична община (СО) отмени правото на строеж върху въпросния терен заради протестите на жителите от квартал "Младост" 1, които алармираха, че детската площадка в междублоковото пространство ще бъде разрушена.

В момента има издаден акт от главния архитект на София за спиране на строителството на междублоковото пространство. През август хората протестираха, защото видяха, че детската площадка в междублоковото пространство е заградена и предстои строеж. Първоначалната проверка показа, че нередности няма и че на мястото е отредено да се строи 4-етажна сграда, а това е позволено според приетия Подробен устройствен план на квартала. Втората проверка обаче показа нарушения, след което от Общината спряха строежа, а районният кмет Цвета Авджиева подаде оставка. Сега собственикът на имота, където е спрян строежът, обжалва решението в съда.

Главният архитект: При защитаване на обществения интерес Общината плаща сметката

„Все още няма заведен иск за пропуснати ползи. Има дело, което е за отмяна за отказа на разрешението за строеж. Но трябва да сме наясно, че всички тези откази, които правим, за да защитим обществения интерес, довеждат до обратния иск от страна на собствениците на тези имоти. Така или иначе трябва да си даваме ясно сметка, че Общината е тази, която ще трябва да плаща обратните искове за пропуснати ползи. И тези пари, вместо да влязат в реконструкции, благоустрояване на детски площадки, ще стигнат дотам за изкупуване на едни терени, които вече са отредени за жилищно застрояване. И ще трябва да платим далеч по-висока цена“, коментира за Факти.бг главният архитект на София Здравко Здравков.

„Защото тези терени, като този в квартал „Младост“, вече са преминали през поредица от собственици, през тях са инвестирани средства за изграждане или за проектиране и вече собствениците идват със съответните искове при нас. Така че много добре трябва да подхождаме към всеки един случай, защото натоварването на Общината с допълнителни финансови ресурси идва точно от парите на данъкоплатците. Ние може да искаме да изкупим тези терени и да ги защитим, но частната собственост е равнопоставена“, заяви още главният архитект.

Така след като общественият интерес е бил защитен, Общината ще трябва да плати исковете на собственика на имота.

Собственикът: Първо завеждам дело срещу спирането на строежа,
после завеждам и иск за пропуснати ползи

„Сега съм завела дело срещу Общината за спирането на строежа. Цялата документация е законна. Няма абсолютно нищо нередно. След това ще заведа и иск за пропуснати ползи, но там ще запиша, че търпя загуби още от 2004-а година. Тези действия смятам да предприема“, коментира за Факти.бг собственикът на имота Мария Петрова. „Аз имам семеен бизнес. Не сме никакви мафиоти. Искахме просто да инвестираме и да развиваме семеен бизнес“, допълни още тя.

„Трябва обаче да си даваме ясна сметка, че на територията на квартал „Младост“ има редица възстановени частни имоти. С подробните устройствени планове на „Младост“ СО е резервирала терени за озеленяване за 117 000 кв. метра. Това е огромен финансов ресурс, който Общината трябва да извади за следващите две години, за да откупи тези имоти от собствениците, за да ги преведе към терените на зелената система. Ние вече сме защитили един огромен обем от терени, които са частна собственост, които са възстановени, но на Общината е вменен ангажимент да ги изкупи. И в момента тези терени тепърва предстои да ги изкупуваме, заедно с всичките тези проблеми, възникващи между собствениците, които имат възможност да застрояват според плановете“, коментира още и главният архитект на София.

Собственикът: Бивш общински съветник е в дъното на атаката срещу мен,
защото не успя да получи имота

„Това си е направо като престъпление срещу човечеството. Ти да искаш да направиш нещо, да чакаш толкова време, накрая да получиш разрешение и после в един миг всичко да се срине. В дъното на цялата тази работи стои един човек от Общината, той е бивш общински съветник, но сега още няма да му назова името. Той не успя да вземе имота и сега отмъщава за това“, коментира още Петрова. Тя заяви, че ще назове името на бившия общинския съветник, но ще го направи когато сметне за необходимо.

Какво точно е нередно в разрешението за строеж?

Скандалът в квартал „Младост“ 1 гръмна в началото на август, след като жителите сигнализираха, че детската площадка между блоковете 19, 20 и 21 е на път да бъде съборена и на нейно място да бъде изградена 4-етажна сграда. След оставката на районния кмет,  жителите започнаха да събират подписи за местен референдум, който да наложи забрана за строителството в квартала и да се направят промени в Подробния устройствен план, които да не позволят строителството върху зелени площи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че при проверката на Общината са открити нередности в разрешението за строеж и няма да има изграждане на 4-етажна сграда. Не е ясно как така изведнъж се намери проблем в разрешението за строеж при проверката на Столична община, а при предишната проверка на районната администрация на „Младост“ от кмета Цвета Авджиева и главния архитект на София Здравко Здравков нередности не бяха открити. Според кмета на София „в ситуацията, в която е издадено разрешение от районния главен архитект, е направен един пропуск и не е уведомена „Топлофикация” – София, тъй като там минава топлопровод“.  Този факт беше обявен още в началото на протестите в „Младост“ от общински съветници, но никой тогава не заяви, че има дори съмнения за нарушения за издаване на разрешение за строеж. Така се стигна до ситуацията, в която Общината има голям шанс да изплати сериозна сума обезщетение на собственика на имот, който си търси правата в съда. Средства, които са от джоба на данъкоплатеца.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини