Last news in Fakti

26 Януари, 2020 19:25 1 821 16

Столичани протестираха срещу бавно саниране

  • саниране-
  • протест-
  • младост-
  • софия-
  • стефанов
Столичани протестираха срещу бавно саниране - 1

Жители на 4 блока в столичния квартал "Младост" излязоха на протест с искане да се ускори санирането по Националната програма за енергийна ефективност. Недоволството на гражданите от блокове 451, 457, 213 и 220А е предизвикано от решението на новоизбрания кмет на района арх. Стефан Стефанов, който според тях решава, че трябва наново да започне конкурсът по избор на фирмите за саниране, уточнява БГНЕС. Сред инициаторите на протеста е Валентин Костов, член на УС на Сдружението на собствениците в блок. 451.

Протестиращите подчертават, че не симпатизирали на нито една политическа сила и протестът им не бил политически - за тях е важно администрацията да се води главно от интересите на гражданите и да не ги бави излишно.

Според кмета арх. Стефанов обвиненията спрямо него били спекулация, като най-вероятно гражданите били настройвани манипулативно да протестират. Според него процедурата по обществена поръча за саниране на блоковете по Националната програма за енергийна ефективност е опорочена.

Кметът посочва, че е назначил след встъпването си в длъжност комисия, която да разследва фактите по избори, тъй като е забелязал, че документацията не е подписана от двама души от комисията по избор. В тази комисия кметът не участва, а самата тя е сформирана от предишната администрация, преди изборите. Архитект Стефанов уверява, че ако пусне с подписа си изпълнението на поръчката, би извършил нарушение. Окончателен доклад се очаква около 13 март.

Кметът уверява, че вече е срещнал с представителите на единия блок, но от другите три блока не са дошли. Той е отворен за среща и с другите.

"Категорично няма да се поддам на натиск и няма протест, общински съветник или някой друг, който да ме накара да извърша противозаконни действия и да придвижа напред обществена поръчка за над 7 млн. лева ако за същата не е категорично установено, че е законосъобразна. Считам, че 99% от жителите на "Младост" ще ме подкрепят в това", заявява Стефанов.

Столичани протестираха срещу бавно саниране


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И като са софиянци да не са с предимство

    18 5 Отговор
    и ние от провинцията чакаме саниране.

    Коментиран от #3

  • 2 Тиберий

    22 1 Отговор
    Парите вече са изядени Който ял ял
  • 3 Идиот

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "И като са софиянци да не са с предимство":

    Кой ни е.ава нас......важното е шопия да е добре.....

    Коментиран от #11

  • 4 Боко

    4 3 Отговор
    Шопите гласувахте са Мая Манолова.
    Саниране за вас няма да има.

    Коментиран от #16

  • 5 Анонимен

    9 3 Отговор
    Ми новия кмет и той иска безплатен мед и да се облажи от санирането.
  • 6 Behemoth

    3 3 Отговор
    Тия па...наивници ...
  • 7 Данъкоплатец

    12 0 Отговор
    С чии пари санирате бе? Аз цял живот работих и си купих жилище което санирах, със пари които не съм крал или присвоил от далавера с "фондове" или "европейски програми". Ще заприличате на "индиански резерват". Вземете се в ръце, нация която чака някой да и оправи къщите в които живее, е обречена.
  • 8 мднбг

    7 4 Отговор
    Тия си мислят, че като им сменят дограмата и измажат блока, сметките им за топло ще паднат драстично. Но не знаят, че полза от "санирането" няма.

    Коментиран от #12

  • 9 Ventura

    10 0 Отговор
    А виждали ли сте, какви мангусти работят във санирането? Дори предлагат евтино саниране на отделни апартаменти, извън определените за това. Тя кражбата е голяма.Така , че не очаквайте качество.Санирайте самостоятелно, без държавно участие!
  • 10 Иво

    3 0 Отговор
    Сезирайте комисията за защита от дискриминацията, за едни има саниране, за други няма!
  • 11 И вие сте платени тролове

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Идиот":

    Които настройвате провинцията срещу София. Обаче нито София е добре нито вие сте добре.
  • 12 ААА

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "мднбг":

    Точно такова разследване направиха в Германия , група независими журналисти. Група "експерти" платени от големите компании , произвеждащи строителна химия , и материали , са обещавали на собствениците на сгради , представлявани чрез своите домоуправители , до 40% спад на сметките за отопление , което изчислено по "стройна" схема би довело възвръщане на инвестицията до няколко години. Да , ама не - както казваше един наш покоен журналист . Сметките за отопление не падат повече от едноцифрен процент , което съответно прави възвръщането на инвестицията , имагинерно понятие . След вдигнатият шум , и оказаният натиск към експертите , се оказало , че им е наредено да лъжат срещу заплащане , от големите компании производители , като например "Баесеф" ,и др. , и много хора е трябвало да си затварят очите , в стройната схема за стригане на данъкоплатеца , основана на лъжи , и измислени енергийни прогнози. Освен това ,при дефектоскопия на санираните сгради , се е открило , смущаващи количества влага , натрупани вследствие на конденз , и се получавал ефекта наречен "Затворена Влага" , което от своя страна може да отслаби носещите конструкции на сградата. Като при това съвсем настрани остава въпроса - Какво би се случило със сградата и фасадата , при едно , две , или постоянно и регулярно протичане , или компрометиране на покривната конструкция , и как ще се отрази това на една санирана сграда.

    Коментиран от #14

  • 13 ссс

    2 0 Отговор
    Като е безплатно панелкаджийте се редят на протести и опашки. Кое му е редното? Първо на нашият пазар панелката е по-евтина от тухлена кооперация. След това тези милиарди идват от данъците на хората, повече получаваш повече даваш. Аз съм дал например 10х.лв да си санирам жилището и след година на съседния блок му идва ей така, без пари, а жителите са пияници и безделници, които дори сметките за входа не си плащат. След това милиардите се дават на криминогени, разплащат на тройни цени спрямо пазарните. Когато предлагаха покритие на 60% от цените имаше 5 блока санирани в столицата, а това е доста голямо подпомагане, сега като го плаща някой друг и всички искат парче от баницата. Логично е сега да им вдигнат данъците на всички санирани блокове, например от 50лв на 100лв годишно, така ще е редно и ще компенсира отчасти разходите, защото ползвателите са получили много повече под формата на спестявания.
  • 14 фост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ААА":

    Затова се прави с влакопропусклива материя като каменната вата, а не епс и хпс, ако се прави с последните две е необходимо да се поставят мостове и мембрани за предотвратяване на влагата.
  • 15 Българин

    0 0 Отговор
    новоизбрания кмет на района арх. Стефан Стефанов, който според тях решава, че трябва наново да започне конкурсът по избор на фирмите за саниране,Па той за какво е станал кмет
  • 16 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Боко":

    колко комисионната господине ще искате от 7млн.лв.? кажете и да приключваме.