Отидете към основна версия

8 721 10

За колко време може да продадете жилището си

  • жилища-
  • продажба-
  • срок
Снимка: М. Богданова ©

Колкото повече се отдалечаваме от времето на имотната криза, толкова по-бързо може да се намери купувач, за имотът, който продаваме. През 2014 г. бяха необходими средно 90 години, за да се намери нов собственик на обявеното за продажба жилище. През миналата година дните от публикуването на обявата до подписването на сделката по прехвърлянето на имота пред нотариус отнемаше средно 73 дни. За 2016 г. срокът е средно 60 дни. Не всички типове жилища обаче се продават за посочения период. Това зависи не само от цената, но и от интереса на купувачите към даден район и не на последно място от състоянието на жилището, обект на продажба.

Какво се случи през изминалото лято? „Периодът на продажба за 26% от жилищата в столицата е между 6 месеца и година. Още по-дълго престояват други 26% от имотите. Това са жилища със завишени офертни стойности. Останалите, чиито цени са пазарни, се реализират за много кратко време – 74% от нашите купувачи се сдобиват с желания имот в рамките на един месец”, казва Явор Пейчев, регионален мениджър на Имотека.

Една от причините за бързото реализиране на сделки се дължи на „големите обеми качествено ново строителство”, коментират анализатори. „Продавачите са по-слабо ефективните играчи на днешния пазар – новите сгради са сериозна конкуренция за тях, а тези, които очакват нереалистично скъпа сделка, остават разочаровани”, допълва Пейчев.

Друга интересна тенденция, която се е наблюдавала на жилищния пазар през третото тримесечие на текущата година е, че вече „отстъпките не са фактор на пазара. Над 65% от жилищата през лятото бяха продадени без никаква отстъпка. Купувачите от своя страна не изпадат в излишни преговори, ако имотът отговаря на очакванията им”, обяснява Пейчев.

След като дълго време тенденцията беше да се преминава от двустайни към тристайни жилища, то през последните месеци се наблюдава връщане на интереса към апартаментите с две стаи. Сделките с тях са 41%. Следват тристайните с 29% и гарсониерите, чийто дял е едва 8%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини