Отидете към основна версия

20 179 11

Да си купиш имот на безценица

  • жилища-
  • варна-
  • цени
Снимка: М. Богданова ©

Във Варна общински служители са си купували социални жилища на цени много под пазарните. Законът позволява при добросъвестно ползване имотът да бъде закупен след определен брой години от наемателя. Това е неприемливо и администрацията трябва да изготви нови правила, по които социално слаби да ползват общински апартаменти, смята общинският съветник и член на социалната комисия Григор Григоров, цитиран от Дарик Радио. Според него: „по-голямата част от тези, които кандидатстват за закупуване на общински жилища, не ги ползват като социално нуждаещи се. Защо трябва да предоставяме жилища от общинския фонд на преференциални цени? Който има възможност да си купи жилище, да излезе на свободния пазар и да си купи, а общинският фонд да остане непроменен”.

Данните показват, че към момента във Варна крайно нуждаещите са близо 3000 семейства, като най-голям е делът на тези в „Младост” – 1360, а най-малко в „Одесос” – 71 семейства.

Наемите на общинските жилища се определят в зависимост от квартала и варират в диапазона между 30 лв. и 100 лв. На свободния пазар те варират от средно 150 EUR на месец за 1-стайни жилища до 355 EUR на месец за тристайни. Двустайните в Морската столица се отдават под наем средно за около 240 EUR месечно, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти Imot.bg. Относно интензивността на предлагане най-много се оферират двустайни жилища – 950 оферти има за този тип имоти. Следват тристайните, които са около 800. Под 200 е броят на обявените гарсониери за отдаване под наем във Варна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини