Отидете към основна версия

22 621 30

Да "вградиш" дърво в бетон за 2 млн. лв.

  • ремонт-
  • детска градина-
  • дърво-
  • бетон

Ремонт в една от най-големите детски ясли в София поражда съмнения за мърляво строителство и абсурди

Може ли да "вградиш" дърво в бетон на оградата на детска ясла в столичния квартал "Люлин" и това да остане незабелязано от строителната фирма, строителния надзор на обекта и на районната администрация в "Люлин" 3? Жителите на столичния квартал си задават непрекъснато този въпрос, но така и не получават отговор. Преди няколко седмици от гражданската интернет инициатива "Спаси София" разпространиха снимки на "завършения" строеж. На него ясно се вижда как на оградата е бетонирано отрязано дърво. Но нередностите не спират дотук. От организацията пуснаха и още една снимка, на която се вижда как и голямо неотсечено дърво също е бетонирано. За да бъде хаосът пълен майсторите са изградили и хидрант по средата на пешеходната алея до детската ясла, който е толкова удобен, че майките с бебешки колички не могат да го заобиколят нито отляво, нито отдясно. От гражданската инициатива се оплакват и че тротоарите също не са изградени качествено, като на много места около детската ясла те са положени неравно.

Добре дошли в  128-а детска ясла "Слънце"!

Ремонтът е извършен в 128-а самостоятелна детска ясла "Слънце", намираща се в "Люлин" 3. Според гражданската инициатива "Спаси София", която неведнъж сигнализира за скандални ремонти и обществени поръчки, случаят тук е показателен за некачествен ремонт. "Строителството на детски градини и ясли е един от основните поводи за самохвалене на сегашната администрация. И това наистина е нещо хубаво, тъй като нашите деца имат нужда от по-добри условия, повече места за игра и учене в първите години от живота им.  Проблемът и тук, както с всеки проект на Столичната община, е мърлявщината, с която се осъществяват строителните дейности. В конкретния случай виждаме няколко дървета, които буквално са бетонирани в оградата. При вида им човек не може да не се зачуди има ли поне един с акъл сред проектанти, строители, надзор, та и в Столичната община? На никой ли не му прави впечатление случващото се?", заявиха от гражданската интернет инициатива. "А с това става пределно ясно, че болшинството хора в Столичната община са или крайно незаинтересовани, или крайно некомпетентни, а най-вероятно и двете. Особено щом за толкова елементарни неща като например да не се бетонират дървета, или новите тротоари да стават за ходене все още сме на ниво детската градина...", коментираха още от "Спаси София".

Ремонтът струва почти 2 милиона лева

Обществената поръчка е възложена от районната администрация през март, 2015-а година. Възложител е районната администрация в "Люлин", а конкурсът е спечелен от "Сдружение Люлин 2015". Целта на ремонта е изпълнение на ремонтно-възстановителни работи за осигуряване на експлоатационната и проектна сигурност на строителната конструкция на сградата, като трябва да се изградят осем броя нови детски площадки и ограда по регулационни граници. Срокът за изпълнението на ремонта е 8 месеца. Чрез реализацията на проектa са изпълнени ремонтно-възстановителни работи за конструктивно укрепване на сградата, подмяна на всички фасадни панели със зидария и на вътрешните панели с леки преградни стени от гипсокартон на метална конструкция, подменени са ВиК тръби, както и електрическите инсталация. Изпълнен е и пълен пакет мерки за енергийна ефективност - фасадите са изпълнени със силикатна мазилка в различни цветове, като топлоизолационните са съобразени с действащите нормативи и осигуряват максимално добро топлосъхранение и икономия на енергия. От администрацията в район "Люлин" отговориха за Факти.бг, че обектът е въведен в експлоатация и че цената на целия ремонт е 1 993 758,75 лева с включено ДДС.

Обществената поръчка  - една от най-скъпите за 2015-а година

Проучване на Факти.бг установи, че това е една от 20-те най-скъпи обществени поръчки, възложени от Общината за 2015-а година. Най-скъпата е за рехабилитацията на булевард "Цариградско шосе", която е на стойност 19 милиона лева. Обществената поръчка за детската ясла в "Люлин" 3 се нарежда на 17 място със скромните 1 993 758,75 лева с включено ДДС.

Детската ясла - една от най-големите в София,
участник в престижен конкурс за сграда на годината

Проучване на Факти.бг установи, че това е една от най-големите изградени самостоятелни детски ясли в София. Сградата е построена през 1977-а г. върху терен с площ 7561 квадратни метра. След ремонта е проектирана за осем яслени групи с общ капацитет 200 деца. Това прави детската ясла една от най-големите в столицата. След ремонта тя е участник в престижен конкурс в категорията "Сгради наука и образование".

От район "Люлин": Знаем за проблема, спираме част от парите докато не си оправят ремонта

От кметската администрация от район "Люлин" заявиха за Факти.бг, че знаят за проблема и че са предприели всички необходими мерки, за да се отстранят нередностите. "Обектът е въведен в експлоатация, но поради забележки към част от изпълнените СМР, в това число и нередностите, за които Вие ни сигнализирате, СО – Район „Люлин”, в качеството си на Възложител, е задържал последното плащане с размер на 498 400 лв., указал е срок, чак след което ще извърши плащането.  Премахнатата растителност е самонастанена, издънкова растителност от вида джанка, с установено загниване по ствола и суховършия по короната. Информирам Ви, че към момента има засадена подходяща широколистна и храстова растителност и предстои да бъде засадена още храстова и цветна растителност.

Относно монтирания противопожарен надземен хидрант по средата на алеята, Ви информирам, че това е част от концесионния договор на Софийска Вода и след извършване на нецелесъобразния монтаж на присъединителното съоръжение към водоснабдителната система, сме указали същото да бъде демонтирано, за да не пречи на преминаващите хора, а на негово място ще бъде монтиран нов противопожарен подземен хидрант", заявиха още от районната администрация в "Люлин" за Факти.бг.

Това не е първият подобен ремонт

През месец юли, 2016-а ремонтът на столичния булевард "Владимир Вазов" направи впечатление. По време на ремонта бяха "асфалтирани" няколко дървета. Ремонтът беше един от най-мащабните за 2016-а година, за който Столичната община заплати 13,5 милиона лева. Случаят беше коментиран от кмета на София Йорданка Фандъкова като "мърлява и безхаберна работа". От Общината тогава обясниха, че това били 3 малки саморасли дървета, които е трябвало да бъдат премахнати от Дирекция „Зелени системи”, но изпълнителите бързали да приключат с отсечката и ги отсекли сами. След това фирмата "Калистратов груп-Рутекс" смени асфалта и положи нов за своя сметка.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини