Отидете към основна версия

12 711 20

Днешният купувач на жилище

  • жилище-
  • купувач-
  • отстъпка
Снимка: М. Богданова ©

Ако допреди около 2-3 години можеха да се очертаят ясни профили на различните групи купувачи, то днес тази задача е значително по-трудна. Причината е, че в условията на активен пазар недвижимите имоти представляват интерес за много широк кръг от хора.

„Купувач днес (или потенциален такъв) на практика е всеки. Най-активни са хората в трудоспособна възраст и с по-устойчиви доходи, които търсят по-добри условия за живеене. Това са 25-50-годишните, с малки или големи деца или с намерение за такива. Професиите, които практикува днешният купувач, са наистина разнородни – юристи, счетоводители, IT специалисти, спортисти, лекари“, коментират анализатори.

Близо половината от клиентите, особено във второто полугодие на 2016 г., купуват със собствени средства. Останалите вземат решението да се сдобият с имот с различен по размер ипотечен кредит. Финансиране на 80% до 100% от стойността на имота ползват около 10% от хората, толкова е и делът на купувачите със заем в размер на до 30% от общата сума. Относно отстъпките те са в размер на до 5000 EUR, като най-голям е делът на сделките без компромиси в цената. Около 10% от покупките през 2016 г. са направени с отстъпка в размер на повече от 10 000 EUR. Това са редките случаи, в които продавачът е бил склонен да преосмисли предложението си и да го съобрази с пазарните условия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини