Отидете към основна версия

5 517 13

Какво губим от имота си

  • жилища-
  • земя-
  • печалба
Снимка: М. Богданова ©

Едни от най-честите случаи, когато губим финанси, са свързани с недвижимата собственост. Двата най-чести примера за загуба са свързани със собствения имот, в който живеете и земята, която притежавате, коментират експерти от „УниКредит Булбанк”.

Живеем в нерентабилни жилища

Имаме голям апартамент в центъра или в атрактивна локация. Горди сме с него, радваме му се, но се разполагаме сами на 100 кв. м площ. В това няма смисъл, като сметнем сметките за ток, вода, парно и т.н., общо взето работим, за да поддържаме жилището ни.

В този случай можем да наемем по-малък апартамент за разумна цена и може би не толкова идеална локация, а нашия да отдадем под наем. Разликата между двата можем да спестяваме или инвестираме в по-доходоносен проект.

Пример: Наемът на апартаментът ни в центъра, може да струва средно 1000 лв. месечно. Ако наемем жилище за около 500 лв. на месец, ни остават едни чисти 500 лв.

Ако се притесняваме да оставим наематели сами в апартамента, винаги можем да си намерим съквартиранти. Можем да отдадем една стая под наем, например. С наема ще можем да покриваме най-малко режийните разходи.

Земята ни стои празна

Същото важи и за земята. Някои от нас притежават селскостопанска земя и са я оставили да пустее. Винаги можем да я дадем под аренда и печелим пари и хранителни продукти.

Пример: Да речем, че имаме 10 декара земя в Северна България. Годишно ще получаваме около 400 лв. и натура (брашно, олио и др.) в зависимост какво се отглежда на нея. В някои райони цената може да е по-висока, в някои по-ниска, но доход винаги има.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини