Last news in Fakti

28 Април, 2017 14:14 5 506 13

Какво губим от имота си

  • жилища-
  • земя-
  • печалба
Какво губим от имота си - 1
Снимка: М. Богданова ©

Едни от най-честите случаи, когато губим финанси, са свързани с недвижимата собственост. Двата най-чести примера за загуба са свързани със собствения имот, в който живеете и земята, която притежавате, коментират експерти от „УниКредит Булбанк”.

Живеем в нерентабилни жилища

Имаме голям апартамент в центъра или в атрактивна локация. Горди сме с него, радваме му се, но се разполагаме сами на 100 кв. м площ. В това няма смисъл, като сметнем сметките за ток, вода, парно и т.н., общо взето работим, за да поддържаме жилището ни.

В този случай можем да наемем по-малък апартамент за разумна цена и може би не толкова идеална локация, а нашия да отдадем под наем. Разликата между двата можем да спестяваме или инвестираме в по-доходоносен проект.

Пример: Наемът на апартаментът ни в центъра, може да струва средно 1000 лв. месечно. Ако наемем жилище за около 500 лв. на месец, ни остават едни чисти 500 лв.

Ако се притесняваме да оставим наематели сами в апартамента, винаги можем да си намерим съквартиранти. Можем да отдадем една стая под наем, например. С наема ще можем да покриваме най-малко режийните разходи.

Земята ни стои празна

Същото важи и за земята. Някои от нас притежават селскостопанска земя и са я оставили да пустее. Винаги можем да я дадем под аренда и печелим пари и хранителни продукти.

Пример: Да речем, че имаме 10 декара земя в Северна България. Годишно ще получаваме около 400 лв. и натура (брашно, олио и др.) в зависимост какво се отглежда на нея. В някои райони цената може да е по-висока, в някои по-ниска, но доход винаги има.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прозрение

    23 2 Отговор
    Леле, открихме "Америка".
  • 2 Мирослав

    35 2 Отговор
    Ето още един начин да загубите от имота си (доста масов). Купувате си имот на пазарна цена в даден район (или си строите къща). След време наоколо незаконно се заселват цигани. Общината не реагира 10-15 години. Даже им помага, като ги регистрира адресно, въпреки, че адрес дефакто няма. Циганското гето се разраства стремително. Имотът ви вече нищо не струва. Загуба дотук е 90%. Вие се изселвате, не може да го продадете. Циганите го разрушават. Загубата става 100%. Това се случва ежедневно в доста малки селища. Също и в някои софийски квартали. Пример - гетото на ул. Градините 3.
  • 3 КАК ТАКА БЕ

    17 4 Отговор
    От както се помня като човек, в рода ни прадядоми, дядо ми, баща ми а и аз имахме един ЗАВЕТ да осигурят ПОКРИВ ЗА СЕМЕЙСТВОТО СИ - като построят ДОМ и завъдят челяд! От както се помня, слушах, че прадядо и дядо са имали земя толкоз, щото със собствен трудна същата са изхранвали, челяд и събирали спестявания. А ДНЕС ЗВУЧИ СТРАННО ТАЗИ СТАТИЯ! Да излезем от апартамента и отдадем също и земята си за 40 лева на дк.годишно,като НОВ МОДЕЛ ЗА ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ. Та утре може и обувките и палтото и колата да ми предложат да ги заложа на някогои и остана безмълвен наблудател на онези които обсебват моята собственост и живота ми лишавайки ме от личното ми участие да балансирам САМ а не друг СВОЯ ЖИВОТ!
    Към какво ни води този МОДЕЛ на живот описан в статията на Милена Богданова - вместо модел как де устроим стопанската си дайност тъй, че да сме в състояние да не отдаваме ДОМ И ЗЕМЯ В РЪЦЕТЕ НА ДРУГИ ДА МУ СЕ МОЛИШ ДА ТЕ ЗАЧЕТЕ С УВАЖЕНИЕ И ТИ ПЛАТИ С ДОСТОЙНСТВО КАТО СОСТВЕНИК! А НЕ както сега, чакаш, мило, скромно, тихо за да не ти кажат: ОБАДИ МИ СЕ ДРУГАРА СЕДМИЦА! ША ТЪ УПРАЯ, СЕГА СЪМ ЗАЕТ! АЗ НЕ СЪМ ЗА РЕНТВАНЕ А ЗА СОБСТВЕНО УПРАВЛЕНИЕ НА ИМОТИТЕ СИ И ЖИВОТА МИ!
  • 4 Инспектор

    28 1 Отговор
    То много " умници", то за това България е водеща икономическа сила!

    На това му се казва - преливане от пусто в празно.

    Като наемателят те завлече с парно, ток и топла вода...
    Такова спестяване ще направиш, че ще трябва да даваш още и още.

    Относно земите - земите в България пустеят!
  • 5 буден гражданин

    17 3 Отговор
    "... ни остават едни чисти 500 лв."
    Не са чисти. Като платиш 10% данък, значи 100 лева, остават чисти да речем 400 лева. Даже и те не са чисти, защото има и други разходи.
  • 6 Марио

    24 1 Отговор
    Тъпа статия .Ще живея където си искам.Имам чувството че ще вземат след 1 година,2 да ни предложат да делим апартамента с бежанци.Тъпа работа.Аз да не съм путю та да не си живея където искам
  • 7 сорос

    5 1 Отговор
    Поръчах тазимата статия за да забогатее още повече
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 България

    14 3 Отговор
    Миленче,тези наеми са само във София,там живеят 18%от населението на България.Във центъра на града живеят 10% или 1,8% от населението на българия може да направи това за което пишеш.Какво друго умно нещо ще измислиш за останалите 98,2%,като в другите градове не останаха хора да живея камоли под наем да дават.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Цвети

    8 2 Отговор
    Лесно е да се дава акъл,но е трудно да се постига всичко.Още повече като го дадеш под наем- минусите са много-може и да си го прехвърлят на тях си /наемателите/ дори без да разбереш особено ако си по -възрастен човек.Но въпроса е защо след като си го купил жилището със собствени пари,обзавел си го пак с твои пари, плащаш си данък и отгоре на това трябва пак да плащаш 10% от наема на тъпата държава. Не знам кой тъпак го измисли- тази простотия,чисто рекетиране."Няма такава държава"-правилно го пеят.
  • 12 Румяна Николова

    6 1 Отговор
    Да ,това явление явно ще навлезе и в България. Навсякъде в чужбина хората живеят под наем ,може би излиза по- евтино ,но ние ,които сме възпитани в друго време да осигурим дом за децата ни ,сега какво излиза ,да го даваме ,продаваме,преостъпваме и прочие...че ,за какво мизерувахме по 20 години???
  • 13 гост

    4 0 Отговор
    Статията е в правлната посока. Има много баби, които обитават собствените си апартаменти по 100кв.м, а нямат пари за хляб, ток или топло. Ако такава баба преглътне факта, че няма да живее в собствен апартамент, а в друг, то тя може да се изнесе в някоя боксониера за 300лв и да отдаде апартмента си за 600лв. Тогава редом с пенсията си от 300лв тя ще има още толкова и ще може да посреща нуждите си, да стопли жилището си и да живее по-добре. Това важи само за региони с активен рентиерески пазар, инак не. Авторката говори, че има много собственици, които нехаят за земите си и е по-добре тези пусти земи да бъдат отдадени по аренда, а не да буренясват, понеже може да ти носят по 50лв месечно, което си е нещо.
    В малките провинциални градове пък например почти няма предлагане на апартаменти под наем, ако има те са твърде скъпи или мизерни. В същото време има много хора с по 1,2 или дори повече апартаменти, които са напуснали града и жилищата стоят заключени. Всеки един лев от подобно жилище е печалба, има си застраховки, има си предплащане, има си агенции, който както иска, но да плащаш само данъци за нещо подобно е чиста загуба. В Германия съм си отдавал стаята за 1 месец докато не съм бил там, като съм нямал пари съм си делял жилището с друг, когато имаш пари може да си позволиш екстрата да правиш каквото си искаш. Ала българите са богати на имоти и в същото време горди да не ги отдават под наем. Като нямаш 5лв в джоба е логично мисленето да е друго, ала голяма