Отидете към основна версия

15 912 17

Реституцията – тиктакаща имотна бомба

  • софия-
  • реституция-
  • здравков
Снимка: М. Богданова ©

Със започването на процеса на реституция на земеделска земя в столичните комплекси, застроени на принципа на модернизма през 70-те и 80-те години на миналия век, като Левски, Мусагеница, Обеля, Младост, се създава една „тиктакаща бомба”. „Тези бомбички са заложени във всичките планове и с изработването на ПУП-овете на Младост (в момента се изработват на Дружба и Мусагеница) се търси балансът между собствениците на имоти и собствениците в жилищните блокове. Този план е един вид граждански договор между хората, които имат реституирани имоти и собствениците на апартаменти. Един заровен проблем във времето към 2009 г.” каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на пресконференция по повод една година на този пост. Според него налагането на мораториуми не решава проблемите. Те просто трябва да бъдат дефинирани и да им се намери решение.

По отношение на казуса на метростанция „Младост 3”, главният архитект обясни, че нанасянето на съответния имот в кадастъра е станало след изработване на плана на метрото и след изработването на плана на Младост. „Така че този имот в момента попада в улица и дали е възстановен правомерно или не, разследващите органи ще проверят”, уточни арх. Здравков.

Напоследък друга дискутирана тема в обществото е къде в столицата може да има небостъргачи. Според главният архитект, мястото на високите сгради трябва да е там, където има транспортни връзки, защото цялостната концепция за предвиждане пеша е насищане на функциите на метростанциите, там където има удобни паркинги, където има изградена и възможно довеждаща инфраструктура – ток, вода, канал. „Вече се образува едно сити на входа на София. Защо да не се развие сити в западното направление – при продължението на бул. „Царица Йоана” с Околовръстното шосе, където е кръговото. В цял свят местата около ж.п. гарата и северно от нея също би могло да се разположи високо строителство. Защо не и в района на летището”, каза главният архитект на София.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини