Отидете към основна версия

37 751 21

Продадоха най-скъпия български имот

  • мол-
  • сердика център-
  • продажба-
  • собственост

Мол „Сердика център” минава от германски в южноафрикански ръце. Новият собственик NEPI придобива имота срещу сумата от 207.4 млн. EUR. Досега рекордът за най-скъпа сделка на пазара на недвижими имоти в България беше The Mall с цена 170 млн. EUR. Интересно е да се отбележи, че южноафриканските предприемачи са доста активни на нашия пазар. Преди два месеца MAS Real Estate придоби два търговски центрове – по един в Бургас и Стара Загора. Компанията Acsion се очаква да придобие Mall of Sofia за сумата от 102 млн. EUR.

„Сердика център” беше построен през 2010 г. В него инвестираха австрийската Sparkassen Immobilien и германската ECE.

По информация от пазара продажбата е по инициатива на австрийския собственик, който още миналата есен е събрал във Виена оферти за софийския си обект, пише в-к „Дневник”. По данни на близки до фонда източници те са били определени като неудовлетворителни.

С продажбата на „Сердика център” Sparkassen Immobilien се оттегля от българския пазар. В съобщение до медиите компанията уточнява, че продажбата на търговския център води до нетен приток 80 млн. EUR.

„Завършихме имота през 2010 г., което беше всичко друго, но не и лесно. В крайна сметка успяхме да отдадем под наем всички офис площи и да го установим на пазара. Продажбата е естественият финал на проекта за развитие", коментира Ернст Веждовски, главен изпълнителен директор на Sparkassen Immobilien.

Общата търговска площ на „Сердика център”, която се отдава под наем, е 51 500 кв.м. От нея 99.3% е заета. Офис сградата, която се намира върху мола, се състои от помещения клас „А” и е открита година по-късно след отварянето на търговския център. Площта й е 28 500 кв.м., а заетостта е 98.6%

През 2016 г. дружеството има резултат от оперативна дейност от 6.12 млн. евро. Очакваните приходи от наеми на мола и на офисите са общо 16.1 млн. EUR при среднопретеглена цена за наем от 16.8 EUR/кв.м. на месец. Доходността, според експерти, е малко над 8%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини