Отидете към основна версия

2 185 10

Европейците са сигурни в поскъпването на имотите

  • жилища-
  • цени-
  • европа
Снимка: Shutterstock

За пръв път за последните две години все повече европейци са уверени, че цените на недвижимите имоти ще продължат да растат, сочи ежегодният доклад на ING International Survey Homes и Mortgages 2017. С 20% повече (до 72%) от румънците са сигурни, че стойността на жилищата им ще се увеличи. През тази година 66% от испанците също смятат, че цените ще растат. За сравнение, през 2016-а техният процент е бил с 14% по-малко. Близо 65% от чехите също са на мнение, че стойностите при недвижимостите ще вървят нагоре, а не надолу. Разглеждайки средните за Европа данни, се наблюдава спад от 57% през миналата година на 44% сред тези, които очакват поскъпване, сочат данните на специализирания сайт PropertyWire.

Поради поскъпването на имотите висок процент от купувачите се оказва, че не са си направили добре сметката, когато са купували имоти. Малко над 40% от анкетираните, които са си купили през последните месеци жилища и къщи, заявяват че са били или на границата на бюджета си, или са го превишили. На 23% от европейците текущите разходи по поддържане на жилищата им превишават очакванията, а 20% изпитват затруднения при погасяване на режийните разноски.

29% от жителите на Стария континент въобще нямат спестявания, сочат още данните на ING International Survey Savings 2017. Очертава се тенденция, че всички спестявания, които евентуално биха имали, ще отидат за погасяване на текущите задължения. На въпроса дали пазарът на недвижими имоти в страната, в която живеят, се развива правилно 29% от респондентите заявяват, че „да”, а 45% дават отрицателен отговор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини