Отидете към основна версия

6 552 12

Сгради с много необитаеми жилища в София

  • жилища-
  • център-
  • софия
Снимка: М. Богданова ©

Нараства броят на необитаеми жилища, които са разположени в сгради в централната част на столицата. В някои от тях делът на незаетите апартаменти е около 60%.

„Те са извън пазара на недвижими имоти и това се отразява негативно не само на съотношението търсене-предлагане, но и състоянието на сградния фонд и облика на града. Именно „тъмните прозорци” ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата. Традицията имотите да се държат на всяка цена трябва да се разчупи, ако искаме да видим как София се превръща в атрактивен град, в който старата архитектура се цени и поддържа, а не тежи като воденичен камък на градската среда”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на агенция „Имотека”.

Една от основните причини имотите да останат необитаеми е собствеността на имотите. Това най-често са наследници, а когато наследникът е повече от един, трудно се стига до консенсус какви действия да се предприемат. При някои жилища има проблеми с уреждането на правото на собственост – от липсващи или трудни за проверка нотариални актове до новопоявили се завещания, и това бави или прави невъзможни продажбите. Има и такива, които задържат апартаментите си умишлено в очакване на по-подходящ момент за продажба

„Собствениците трябва да са наясно, че дори да станем свидетели на значителен ръст на цените на имотите, което не очакваме, стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва. Ако едно жилище няма да се ползва или отдава под наем, по-разумно е да се продаде. Ако един собственик няма възможност да полага грижи за многостаен апартамент, икономически и социално правилно решение е да го продаде. И най-доброто време за продажба на такъв имот и покупката на по-малък или на нов, който по-лесно би се отдавал под наем, за да носи доходност, е днес.”, казва Атанасова.

Търсенето на жилища в централната част на София става все по-силно заради интереса на инвеститори към краткосрочно отдаване под наем чрез платформите Airbnb и Booking.com. В интересните за отдаване райони апартаментите имат много висока ликвидност и бързо намират купувачи.

Най-атрактивните райони за краткосрочен наем според специалистите са бул. „Витоша“, Петте кьошета, района около НДК, Малките пет кьошета, площад „Света Неделя“, бул. „княз Александър Дондуков“, площад „Възраждане“, СУ „Св. Климент Охридски“, бул. „Христо Ботев“, площад „Независимост“, ул. „ген. Йосиф Гурко“, бул. „Цар Освободител“.

Сред собствениците на имоти с „тъмни с прозорци“ са и българите, които са заминали да работят и живеят в чужбина, но все още нямат яснота дали ще се върнат или ще се устроят трайно извън граница. На другия полюс са онези наши сънародници, които след години работа извън страната търсят път обратно. Най-често те са притеснени от ефекта на Brexit, жители на Великобритания.

Сделките с българи, живеещи в чужбина, бележат сериозен ръст през текущата година в сравнение с 2016-а. Очертават се два типа купувачи. Едните търсят по-добра доходност за спестяванията си спрямо банковите депозити. А в момента възвръщаемостта от инвестиция в жилищни имоти в София може да достигне 5%-7% при дългосрочен наем. Освен това с растящия брой на чуждестранни туристи, ликвидността на имотите се повишава, особено в центъра на София. Вторият тип купувачи обмислят връщане в родината и търсят жилище за лично ползване. Често този тип клиенти първо търсят апартамент под наем, в който да живеят за кратък срок от време и след това предприемат действия за покупка. Времето, в което живеят под наем, им дава възможност да се установят отново тук, за да бъдат сигурни при покупката.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Търсят се нов тип жилища

    Безспорно двата най-важни фактора при покупка на жилище е цената и локацията. Оказва се обаче, че не по-малък е факторът „сигурност”. Така ...
    05.10.2017
    7 858
    15
  • Пазарът на жилища в София от началото на 2017 г.

    Поскъпването на най-масовия сегмент от сектора на недвижимите имоти – жилищата, продължава. Между 5% и 10% са се увеличили цените на апартаменти ...
    18.09.2017
    19 344
    35