Отидете към основна версия

6 144 6

Помещение, което трябва да отиде в историята

  • open space-
  • офис-
  • негативи
Снимка: Shutterstock

През последните няколко десетилетия на мода са т.нар. офис площи open space. Целта им е служителите да бъдат в едно помещение, което да улесни комуникацията помежду им. С бързото навлизане на технологиите обаче, това вече почти не е необходимо. Дори се стига до случаи, в които двама служители седят един от друг буквално на 3-4 метра и си пишат e-mail-и.

Плюсът на такива помещения е, че в тях могат да бъде променена лесно конфигурацията на работните места. Това става възможно благодарение на двойния под и наличието на модерните технологии.

Подобни офиси обаче имат и своите минуси. Изследване на специалисти от Университета на Карлщад показва, че този тип офис площи влияят зле на психиката на служителите. Те стават по-нещастни, а производителността им спада. „Колкото повече хора са струпани на едно място, толкова по-ниска е тяхната удовлетвореност от това, което вършат”, заключават те. При малки и средни работни колективи, съответно с 3-9 и 10-20 служители, комуникацията е слаба, а неудовлетвореността от свършената работа – ниска.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини