Отидете към основна версия

6 897 2

Известен курорт остана без жилища за туристи

  • палма де майорка-
  • жилища-
  • наем-
  • туристи
Снимка: Shutterstock

Палма де Майорка е първият испански град, в който през тазгодишния летен сезон ще бъде забранено отдаването под наем на жилища на туристи. Целта на драстичната мярка е да „обуздае” масовият туризъм и съхраняване на града „за пълноценен живот” на самите испанци.

Законопроектът забраняващ отдаването под наем от страна на собственици на жилища на остров Майорка е приет от общинските власти на Балеарските острови и на Майорка. Забраната, която ще влезе в сила през юли 2018 г., не се отнася за къщи и вили.

Неконтролируемият ръст на туристи и използването на платформата за краткосрочно отдаване под наем Airbnb е довел до рязко поскъпване на жилищата в столицата Майорка. За последните 4 години наемните нива също са отчели драстичен ръст от близо 40%. Това е и причината на острова да не се задържат привлечени от местни компании специалисти. Последните просто не разполагат и не печелят необходимите им средства, за да останат да живеят под наем на острова, коментират местни специалисти.

В същото време броят на нелицензираните туристически жилища само в района на Пална се е увеличил с 50% в периода 2015-2017 гг. От близо 20 000 жилища, които се предлагат на хотелски принцип, едва 645 разполагат с лицензия и плащат данъци.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини