8 Май, 2018 10:37 6 868 2

Известен курорт остана без жилища за туристи

  • палма де майорка-
  • жилища-
  • наем-
  • туристи
Известен курорт остана без жилища за туристи - 1
Снимка: Shutterstock

Палма де Майорка е първият испански град, в който през тазгодишния летен сезон ще бъде забранено отдаването под наем на жилища на туристи. Целта на драстичната мярка е да „обуздае” масовият туризъм и съхраняване на града „за пълноценен живот” на самите испанци.

Законопроектът забраняващ отдаването под наем от страна на собственици на жилища на остров Майорка е приет от общинските власти на Балеарските острови и на Майорка. Забраната, която ще влезе в сила през юли 2018 г., не се отнася за къщи и вили.

Неконтролируемият ръст на туристи и използването на платформата за краткосрочно отдаване под наем Airbnb е довел до рязко поскъпване на жилищата в столицата Майорка. За последните 4 години наемните нива също са отчели драстичен ръст от близо 40%. Това е и причината на острова да не се задържат привлечени от местни компании специалисти. Последните просто не разполагат и не печелят необходимите им средства, за да останат да живеят под наем на острова, коментират местни специалисти.

В същото време броят на нелицензираните туристически жилища само в района на Пална се е увеличил с 50% в периода 2015-2017 гг. От близо 20 000 жилища, които се предлагат на хотелски принцип, едва 645 разполагат с лицензия и плащат данъци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подагрев

    14 1 Отговор
    Скоро даваха филм с тълпите от туристи по улиците на Майорка, все едно си в центъра на Мадрид в пиков час, на местните не им се нрави много
  • 2 незнайко

    12 0 Отговор
    10 семейства руснаци купуват един апартамент и си го ползват . Жилището обаче се води на един собственик. В БЪЛГАРИЯ по морето е същото !!! Разликата е в цената !!!