Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 16:37 2 271 5

Нов възход на пазара на скъпи имоти

  • палма де майорка-
  • испания-
  • луксозни имоти-
  • поскъпване-
  • купувачи

Жилищата за гражданите на Палма де Майорка са все по-недостъпни

Нов възход на пазара на скъпи имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Търсенето на жилища в един от най-известните испански курорти – Палма де Майорка, расте, а с него цените. Средното увеличение е 15% през септември тази година спрямо същия месец на миналата отчитат от консултантската компания Savills. Проучването разкрива, че Майорка е сред ТОП 5 на места за закупуване на луксозни ваканционни жилища.

Средната офертна цена в района на пристанището Андракс в югозападната част на острова е била около 5 млн. EUR през 2022 г. спрямо 4,5 млн. EUR година по-рано, според Engel & Völkers. Цените на селските къщи и имения близо до популярното село Дея, където се намира хотел Белмонд, са се повишили до 4 млн. EUR от 3 млн. EUR миналата година.

Този ценови бум направи жилищата на острова по-недостъпни за местните жители. През първото тримесечие на 2023 г. купувачи извън Испания са закупили около 36% от имотите, продадени в Майорка и съседните острови, а цените на жилищата на Балеарските острови сега са най-високите от всеки регион в Испания.

Германската компания за недвижими имоти Engel & Völkers регистрира обем на транзакциите в Майорка от 855 млн. EUR през 2022 г. - увеличение от 891 млн. EUR през 2021 г., но почти двойно в сравнение с 2019 г. След пандемията интересът към острова нарасна драстично.

„По-голямата част от купувачите са британци, търсещи ваканционни жилища“, обяснява Алис Стори, асоцииран директор в Savills, но добавя, че повече американци купуват имоти на острова, след като директните полети до столицата Палма бяха открити през 2022 г.

Визовата политика на Испания за дигитални номади, която влезе в сила в началото на 2023 г., позволява на дистанционни работници с доход от 2334 EUR на месец да пребивават в страната в продължение на пет години и след това да кандидатстват за постоянен статут. Това дава възможност на американците да живеят на испански остров, а за британците работи като заобиколно решение на ограниченията, наложени от Brexit.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    1 2 Отговор
    Нов възход на пазара на скъпи имоти

    Няма никакъв възход, напротив сделките в Европа и в бг са най ниското им ново от 2010 насам

    Чудя се от къде намирате тези източници на глупости?!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вуй

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аз Кочо":

    Ше го цокаш ривере

    Коментиран от #5

  • 5 Аз Кочо

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Вуй":

    Ти вече го цокЪш