Отидете към основна версия

4 971 6

Силно поскъпване на жилищата в Берлин

  • берлин-
  • жилища-
  • цени
Снимка: Shutterstock

С над 13% са поскъпнали цените на жилищата в Берлин за изминалите 12 месеца, сочат данните на Engel & Völkers. В три от четирите най-скъпи квартала на берлинската столица се регистрира двуцифрен процент на поскъпване. Така например, във Вилмерсдорф, където средната цена на квадратен метър жилищна площ е 21 590 USD, в рамките на година увеличението е 11%, а средно апартаменти се търгуват срещу 476 110 USD. В Целендорф ръстът е 10%, а средната цена на имотите е 435 670 USD. В Пренцлауер Берг цените се увеличиха със 16%, до 400 910 USD.

Анализатори отбелязват, че за последните 5 години цените на имотите в Берлин са отчели значително увеличение, като в някои квартали са надхвърлили максималните си нива.

Силен ръст на цените се отчита и през първото тримесечие на текущата година. В различни специализирани доклади Берлин е признат за градът, в който цените на имотите растат с най-бързи темпове в Европа. В световен мащаб германската столица се нарежда на четвърто място по темп на поскъпване от началото на текущата година. Цената на премиум жилищата, които са 5% от пазара, се е увеличила с 11% за периода март 2017 г.-март 2018 г., сочат данните на консултантската компания. Въпреки поскъпването анализаторите са на мнение, че няма опасност от възникването на имотен балон.

Силният темп на поскъпване на жилищата в Берлин и ограниченото предлагане в централната градска част карат все повече купувачи да се насочват към по-малко атрактивни за покупка на жилище берлински квартали. На практика това доведе до спад в продажбите, както и до ситуация, в която инвеститорите не успяват толкова бързо да реализират проектите си, за да отговорят в максимална степен на търсенето.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини