14 Май, 2018 11:21 4 931 6

Силно поскъпване на жилищата в Берлин

  • берлин-
  • жилища-
  • цени
Силно поскъпване на жилищата в Берлин - 1
Снимка: Shutterstock

С над 13% са поскъпнали цените на жилищата в Берлин за изминалите 12 месеца, сочат данните на Engel & Völkers. В три от четирите най-скъпи квартала на берлинската столица се регистрира двуцифрен процент на поскъпване. Така например, във Вилмерсдорф, където средната цена на квадратен метър жилищна площ е 21 590 USD, в рамките на година увеличението е 11%, а средно апартаменти се търгуват срещу 476 110 USD. В Целендорф ръстът е 10%, а средната цена на имотите е 435 670 USD. В Пренцлауер Берг цените се увеличиха със 16%, до 400 910 USD.

Анализатори отбелязват, че за последните 5 години цените на имотите в Берлин са отчели значително увеличение, като в някои квартали са надхвърлили максималните си нива.

Силен ръст на цените се отчита и през първото тримесечие на текущата година. В различни специализирани доклади Берлин е признат за градът, в който цените на имотите растат с най-бързи темпове в Европа. В световен мащаб германската столица се нарежда на четвърто място по темп на поскъпване от началото на текущата година. Цената на премиум жилищата, които са 5% от пазара, се е увеличила с 11% за периода март 2017 г.-март 2018 г., сочат данните на консултантската компания. Въпреки поскъпването анализаторите са на мнение, че няма опасност от възникването на имотен балон.

Силният темп на поскъпване на жилищата в Берлин и ограниченото предлагане в централната градска част карат все повече купувачи да се насочват към по-малко атрактивни за покупка на жилище берлински квартали. На практика това доведе до спад в продажбите, както и до ситуация, в която инвеститорите не успяват толкова бързо да реализират проектите си, за да отговорят в максимална степен на търсенето.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 читател

    22 0 Отговор
    Миленче, или имаш проблем със средната цена на квадратен метър, или със средната цена на жилище. Няма как премиум имотите да са със средна обща площ от 20-ина м2, както би трябвало да излиза от сметките ти, ако разделим средната цена на жилище върху средната цена на м2.

    Коментиран от #5

  • 2 Анонимен

    17 5 Отговор
    В България и София коментирайте новия имотен балон ,който надуха банките с техните нереални лихви,имотните агенции и брокерите и алчните строителни фирми !!!
    Цените на жилищата станаха извратени за има няма две години !!
  • 3 Хоч

    9 2 Отговор
    Само дето в Берлин продават чиста жилищна площ, а про нас тераси, стени и градинки са в сметката.
  • 4 един там

    13 0 Отговор
    От кога цените в Германия са в USD?
    Да не говорим, че това са абсурдни цени и автора на тази "статия" си е смукал от пръстите простотии.
  • 5 libengazi

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "читател":

    Чудно ми е как преписват статии като папагали без да влагат капка мисъл... По-лошото е, че такива гафове са ежедневие и никой не им обръща внимание.
    В авторитетна медия и нормална държава това може да бъде и последната статия на някой журналист, а тук дори ги мързи да си коригират грешките :(

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.