Отидете към основна версия

8 356 16

Срещу нашествието на руснаци

  • остров-
  • улва-
  • шотландия-
  • жители
Снимка: Shutterstock

Възможността руснаци да купя шотландски остров накара обитателите му да го изкупят. Става дума за живописното място Улва. През 2017 г. островът беше обявен за продажба от един от шестте му обитателя. Останалите петима обаче са направили местно сдружение и по силата на закона, който дава предимство на местните общности при покупка на имот, са купили Улва. Те са се опасявали да не би островът да бъде купен от чужденци, и по-специално руснаци, и така да не могат да живеят спокойно в Улва. Той е вторият най-голям остров и Вътрешните Хебриди. Дълъг е 7.5 мили и е широк 2.5 мили. До него може да се стигне само с ферибот.

Обявената цена на имота беше 4.77 млн. EUR. Платената цена от петимата обитатели е определена посредством независима оценка, изготвена по поръчка на правителството на Шотландия. Последното е субсидирало част от покупката.

Островът някога е обитаван от 800 души. В началото на XVII обаче Улва започва да запада, тъй като собствениците на имоти прогонват земеделците от Високите земи. Вземали са нивите им и са ги превръщали в пасища за овце. Повечето от жителите тогава забягнали в далечна Австралия.

Емблематичният за Улва имот е Ulva House Имотът е построен през 50-те години на XX век. Разполага със 7 спални. Общо на острова има 8 жилищни сгради, както и църква, ресторант, чайна и няколко селскостопански сгради.

Друго, с което Улва е уникален е, че на него живеят 123 вида птици.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини