14 Май, 2018 06:21 8 309 16

Срещу нашествието на руснаци

  • остров-
  • улва-
  • шотландия-
  • жители
Срещу нашествието на руснаци - 1
Снимка: Shutterstock

Възможността руснаци да купя шотландски остров накара обитателите му да го изкупят. Става дума за живописното място Улва. През 2017 г. островът беше обявен за продажба от един от шестте му обитателя. Останалите петима обаче са направили местно сдружение и по силата на закона, който дава предимство на местните общности при покупка на имот, са купили Улва. Те са се опасявали да не би островът да бъде купен от чужденци, и по-специално руснаци, и така да не могат да живеят спокойно в Улва. Той е вторият най-голям остров и Вътрешните Хебриди. Дълъг е 7.5 мили и е широк 2.5 мили. До него може да се стигне само с ферибот.

Обявената цена на имота беше 4.77 млн. EUR. Платената цена от петимата обитатели е определена посредством независима оценка, изготвена по поръчка на правителството на Шотландия. Последното е субсидирало част от покупката.

Островът някога е обитаван от 800 души. В началото на XVII обаче Улва започва да запада, тъй като собствениците на имоти прогонват земеделците от Високите земи. Вземали са нивите им и са ги превръщали в пасища за овце. Повечето от жителите тогава забягнали в далечна Австралия.

Емблематичният за Улва имот е Ulva House Имотът е построен през 50-те години на XX век. Разполага със 7 спални. Общо на острова има 8 жилищни сгради, както и църква, ресторант, чайна и няколко селскостопански сгради.

Друго, с което Улва е уникален е, че на него живеят 123 вида птици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям Слон

    47 18 Отговор
    Че какво им е на руснаците? Предполагам е по-добре да "додат" орки от изтока или Северна Африка, м? Ама то всеки, който може да си купи остров, най-вероятно няма да е стока :-)))))
  • 2 goni

    43 3 Отговор
    Има една стара приказка:"Ако, не искаш да те купят, не се продавай!"
  • 3 1234

    30 17 Отговор
    Дааа малка е Русия и е тясна за руснаците!
    Такива тъпи острови, те си имат в излишък, виж, ако беше някъде на юг нещата щяха да са различни.
  • 4 СссереМ

    34 31 Отговор
    Хубаво са напрвили хората,че ония олигарси са по зле и от приматите,ще оповръщат всичко.
  • 5 Свободните нещат руснаци

    42 35 Отговор
    Хахах, нормалните хора странят, избягват и презират наглите руснаци. Където и да съм срещал руснаци по света, невъзпитаното им нахално поведение буди от недоумение до отвращение. Най-противни са полираните им едноклетъчни "официални лица", все ченгета и лъжци.
  • 6 mediator37

    33 15 Отговор
    Това е чиста форма на ксенофобия субсидирана от правителството на Шотландия.
    Злобата и ксенофобията ще погуби Запада.
  • 7 Рашка обича водка

    23 25 Отговор
    Където има руски ботуши там трева не никне!
  • 8 БАЙ ГАН4О

    26 8 Отговор
    Не са искали не са го купили

    Коментиран от #16

  • 9 ВАРНА ВЕЧНА ДРУЖБА

    21 9 Отговор
    400 хиляда са купили жилища по черноморието, умножено по две ::: 800 хиляди души. Толкова са и турците , получава се доста шарена картина в бъдеще. Крим не е далече никак, айде наздраве.
  • 10 Патриот

    21 9 Отговор
    как да не ги съжалиш тези бедни и окъсани руснаци - купуват острови със заплати от 180 евро.
    Докато тук светлото ни бъдеще гарантирано от ГЕРБ, ЕС и САЩ ни отреждат съдбата да си броим стотинките до заплата на 85% от населението.
  • 11 ААА ЗА МАЛКО

    8 8 Отговор
    Значи били са на косъм от руското нашествие . Заруснацитесамо северния полюс и Сибир !
  • 12 Резан

    16 3 Отговор
    Ако бяха пакистанци или негра , нямаше да е проблем .
  • 13 Баба Тери

    14 1 Отговор
    Англия на тъмнокафявите " англичани " !
  • 14 Не ама да

    6 8 Отговор
    Май шотландците си тачат повече родината от нас ние им строим цели комплекси на уж братята руска република ли ще ставаме и земеделските земи вече не са наши тук там да
  • 15 JPower

    7 4 Отговор
    Над 4 милиона руснаци имат имоти в турция....тез селяндури ги плащат с руснаците, ами да им пратят ""правоверни инДжинери"""
  • 16 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ ГАН4О":

    Случката е истинска! Случайно се запознах със хора , които явно си личеше че са си изкарвали хляба си с пот на челото и изведнъж са забогатели! Помежду ни има доверие и те ми разказаха тази история: "Адвокат , който представлява руска фирма ни предложи да купи нивата на която и борчета не растат на цена , която превишаваше двойно тази която искахме! Отказахме! Тогава той предложи тройно! Изпотих ме се но пак отказахме! Когато предложи четири пъти по-висока цена ....се съгласихме!:)