Отидете към основна версия

8 457 13

Сделките с луксозни имоти са по-малко

  • жилища-
  • софия-
  • лукс

Спад в сделките с луксозни имоти се наблюдава през първото полугодие на текущата година. Това е доста странна тенденция като се има предвид икономическото оживление и повишаването на доходите и кредитирането у нас. За разглеждания период се отчита ръст от 30% при запитванията за имоти от луксозния сегмент. Купувачите обаче остават предпазливи, тъй като темпът на поскъпване на този вид имоти е доста бърз. Това прави луксозните жилища и къщи по-малко атрактивни за придобиване с инвестиционна цел.

Алтернатива част от клиентите виждат в придобиването на парцели и строителство на еднофамилни къщи. Те се насочват най-вече към терени разположени в подвитошката яка. Близо 1000 са парцелите, които се оферират в кварталите Симеоново, Драгалевци, Витоша и Малинова долина, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Преобладаващата част от имотите са или са до 500 кв.м. или над 3000 кв.м. Малко са терените с големина около 1000-1500 кв.м. Цената на подобен имот е малко под 100 EUR/кв.м. Най-силно е предлагането в района на Драгалевци – около 400 парцела. И тук преобладават терени от около 700-800 кв.м. Цената на терен от 750 кв.м. е 105 EUR/кв.м. Разполага с 30 метра лице на асфалтов път и всички комуникации.

Що се отнася до цените на луксозните имоти то през първото полугодие на текущата година се отчита ръст от 15% спрямо същия период на 2017-а. „През последните месеци средните цени за продажба на имот трайно варират между 2000 и 2400 EUR/кв.м. В разрез с тенденцията за ръст в цените при продажбите на луксозни имоти, засиленото предлагане на жилища доведе до спад в цените на наемния пазар в някои райони като „Драгалевци“, „Изток“ и „Младост“. Тази тенденция се дължи на споменатия ръст в инвестиционни покупки през последните години, който доведе до превес на предлагането над търсенето”, посочват от консултантската компания Unique Estates.

Ключова роля за развитието на наемния пазар в София също така изигра сегментът на кратките наеми. През първото полугодие на 2018 г. се наблюдаваше засилен интерес към Airbnb услугите у нас, дължащ се на все по-голям избор от нискотарифни полети, както и увеличено търсене на луксозни апартаменти покрай председателството на ЕС в България. През последните месеци обаче наемният пазар изконсумира тези ефекти, като много собственици започнаха да се връщат към по-дългосрочното отдаване на имоти.

Въпреки засилената активност в някои столични квартали, наемният пазар също страда от надценени оферти през последните месеци, като горната граница за наем на луксозен апартамент с една спалня е 600 – 650 EUR, а за такъв с две спални – 1200 EUR. В подобни случаи, специалистите съветват собствениците да се стремят към реалистични цени за наеми, за да предотвратят излишно дългия престой на жилищата на пазара.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини