Отидете към основна версия

9 690 24

Любимата българска туристическа атракция (СНИМКИ)

  • замък-
  • равадиново-
  • конкурс-
  • туризъм-
  • атракция

Победител е замъкът в Равадиново

Замъкът "Влюбен във вятъра" в с. Равадиново е избран за туристически обект на България за 2018 г. Това сочат резултатите от проведения национален конкурс от Министерството на туризма. За най-любима туристическа атракция до 5 декември имаха право да гласуват както българи, така и чужденци. За замъка в Равадиново са гласували 35.96% от участвалите в анкетата. Веднага след него, с 27.73%, се нареждат Белоградчишките скали. Третата позиция е за комплекс от водни съоръжения - Сапарева баня. За тях вот са дали 9.7% от респондентите.

Замъкът "Влюбен във вятъра" е дело на арх. Георги Тумпалов. Той също така е проектант и строител на замъка. Началото на изграждането му е дадено през 1996 г. Намира се на 2 километра западно от Созопол. Разположен е върху 20 декара. В строителството му са използвани 20 000 тона мраморизиран варовик, изкопан от Странджа планина. Покривът на сградата има формата на православен кръст. Замъкът е украсен с мед и месинг, стените му са обрасли в бръшлян.

Замъкът е обграден от парк с фонтани, водопади, езеро с лебеди, мостове, арки, колони и статуи. Към него има параклис, винарна, картинна галерия, зала за игри и забавления, конюшня и зоопарк. Построен е в приказен стил.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини