Отидете към основна версия

3 514 11

Преобладават покупките на жилища за собствено ползване

  • варна-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки

До 10% ръст на сделките във Варна

Снимка: Shutterstock

Доходността при жилищата във Варна е между 4% и 5%. През текущата година преобладаващата част от клиентите са придобивали жилища за собствено ползване или за роднини. Отчита се спад в сделките с цел инвестиция. В сравнение с 2017-а през тази година се регистрира ръст между 8% и 10% в покупко-продажбите на жилища в Морската столица. Това се дължи най-вече на ниските лихви по ипотечните заеми, обясняват специалисти.

По-добрата доходност в жилищния сегмент във Варна се дължи предимно на туристите през летния сезон, а през останалата част се разчита на студентите. Най-висока е доходността при малките жилища. Там тя може да достигне и 6%.

Средните цени при гарсониерите са между 700 и 800 EUR/кв.м., сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. В района на Възраждане и Виница се оферират най-евтините маломерни жилища – около 650 EUR/кв.м. Най-високи остават цените в района на Спортната зала, ВИНС и Червен площад – около 1000 EUR/кв.м. В района на Морската градина апартамент с една стая може да се купи срещу малко над 2000 EUR/кв.м.

При двустайните жилища средните цени на квадратен метър са около 750-900 EUR, като във ВИНС, Гръцка махала, Общината и Морска градина цените са над 1100 EUR/кв.м. За около 600 EUR/кв.м. може да се купи имот с две спални в райони като Виница, Възраждане, Владислав Варненчик.

Идентична е средната цена при жилищата с три стаи. Единствената разлика е в по-ниските стойности в горната градина. Около 1000 EUR/кв.м. се търгуват този тип апартаменти в района на Общината, Спортна зала, Червен площад.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Нова мода: Нова сграда до хотел

    През последните месеци в София и Пловдив собственици на хотели заявиха намеренията си да ги дострояват, като в рамките на комплексите издигат нови сгр ...
    10.12.2018
    5 496
    8
  • Активен имотен пазар във Варна

    По време на пика на пазара на недвижими имоти към Варна и Бургас основно се насочваха чужденци, желаещи да купят ваканционен имот в морските курорти. ...
    07.11.2018
    4 703
    6