Отидете към основна версия

3 224 5

Къде прехвърлянето на имот излиза най-скъпо

  • поддръжка-
  • прехвръляне-
  • жилище-
  • цена-
  • класация

Допълнителните данъци не охлаждат пазара

Снимка: Shutterstock

Експертите на консултантската компания Savills са сравнили цената, която трябва да се плати при прехвърляне на имот в 15 големи световни града. Също така под внимание е взета и цената, която трябва да се плати, ако имотът бъде продаден в срок до 5 години след покупката му.

В ТОП 3 влизат Ванкувър, Хонг Конг и Сингапур. И в трите града държавата въведе допълнителни налози при покупката на имоти от страна на чужденци. Първи беше Хонг Конг с въвеждането през 2012 г. на 15% данък за придобиването на имоти от чужденци. Последва го Сингапур. Там през 2013 г. беше въведен т.нар. Additional Buyer’s Stamp Duty в размер на 15% за чуждестранните купувачи, а през юни 2018-а беше повишен до 20%.

Наскоро обаче Ванкувър изпревари Хонг Конг по прехвърляне и поддържане. Освен това в канадския град беше въведен и годишен „данък спекулация” в размер на 0.5% от стойността на имота. С него се облагат жилищни имоти, които са необитаеми 9 или повече месеци в годината. От 2019-а срокът се намалява и налогът ще обхване и имоти, които не се обитават над 6 месеца годишно. Този данък значително увеличи разходите по поддръжка на недвижимостите. От 2019 г. канадците, които живеят в чужбина ще плащат с 1% по-висок данък за имотите си, а чуждестранните предприемачи, решили да инвестират в недвижими имоти в Канада – 2%.

На четвърто място в класацията е Сидни. Там чужденците ще трябва да плащат 4% допълнителен данък (Surcharge Purchaser Duty), който беше въведен през юни 2016 г. През юли 2017-а той беше увеличен до 8%.

Практиката показва, че повишаването на данъците при прехвърляне на имоти и въобще налозите за недвижимости оказват минимално влияние върху охлаждането на пазара. Обикновено се наблюдава краткосрочен спад на броя сделки, след което пазарът се адаптира към направените от държавата промени и цените продължават да растат.

Някои големи световни градове, като например Лондон, към момента не въвеждат никакви допълнителни данъци или такси за чуждестранни купувачи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини