Last news in Fakti

28 Януари, 2019 13:14 3 220 5

Къде прехвърлянето на имот излиза най-скъпо

  • поддръжка-
  • прехвръляне-
  • жилище-
  • цена-
  • класация

Допълнителните данъци не охлаждат пазара

Къде прехвърлянето на имот излиза най-скъпо - 1
Снимка: Shutterstock

Експертите на консултантската компания Savills са сравнили цената, която трябва да се плати при прехвърляне на имот в 15 големи световни града. Също така под внимание е взета и цената, която трябва да се плати, ако имотът бъде продаден в срок до 5 години след покупката му.

В ТОП 3 влизат Ванкувър, Хонг Конг и Сингапур. И в трите града държавата въведе допълнителни налози при покупката на имоти от страна на чужденци. Първи беше Хонг Конг с въвеждането през 2012 г. на 15% данък за придобиването на имоти от чужденци. Последва го Сингапур. Там през 2013 г. беше въведен т.нар. Additional Buyer’s Stamp Duty в размер на 15% за чуждестранните купувачи, а през юни 2018-а беше повишен до 20%.

Наскоро обаче Ванкувър изпревари Хонг Конг по прехвърляне и поддържане. Освен това в канадския град беше въведен и годишен „данък спекулация” в размер на 0.5% от стойността на имота. С него се облагат жилищни имоти, които са необитаеми 9 или повече месеци в годината. От 2019-а срокът се намалява и налогът ще обхване и имоти, които не се обитават над 6 месеца годишно. Този данък значително увеличи разходите по поддръжка на недвижимостите. От 2019 г. канадците, които живеят в чужбина ще плащат с 1% по-висок данък за имотите си, а чуждестранните предприемачи, решили да инвестират в недвижими имоти в Канада – 2%.

На четвърто място в класацията е Сидни. Там чужденците ще трябва да плащат 4% допълнителен данък (Surcharge Purchaser Duty), който беше въведен през юни 2016 г. През юли 2017-а той беше увеличен до 8%.

Практиката показва, че повишаването на данъците при прехвърляне на имоти и въобще налозите за недвижимости оказват минимално влияние върху охлаждането на пазара. Обикновено се наблюдава краткосрочен спад на броя сделки, след което пазарът се адаптира към направените от държавата промени и цените продължават да растат.

Някои големи световни градове, като например Лондон, към момента не въвеждат никакви допълнителни данъци или такси за чуждестранни купувачи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добра идея

    7 11 Отговор
    Трябва и в София да се въведе данък от 0.5% годишно от данъчната оценка за имоти, които стоят празни. Пък тогава вече ще видим как предлагане и търсене ще се уравновесят

    Коментиран от #3

  • 2 наблюдател

    2 6 Отговор
    и във Ванкувър стигна дългата ръка нанашите алчни брокери, строители и банки - надуха нов имотен балон, който всеки момент ще каже пук и тогава ще си купя една 2стайка за 1 евро. От 2016 го чакам това и все остава за следващата година, нейсе

    Коментиран от #4, #5

  • 3 ааа

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Добра идея":

    Викаш след Ванкувър, Хон Конг и Сингапур следва София :D
    Горе долу това са 4-те най-скъпи града в света.
  • 4 Антон 1

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "наблюдател":

    Ти цял живот ще си останеш наблюдател !:)
    Пасивен ;)
  • 5 Още един наблюдател

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "наблюдател":

    Да купуваш сега граничи с идиотизъм. За 45000 евро - за ремонт и без гараж и то в Плевен, който не знам да е станал квартал на Ню Йорк?!?!? В Плевен "брокерите" са повече от продаваните имоти!
    Че с 45000 евро можеш да си живееш като цар до края на живота, без да работиш активно. Или къща на село, порше кайман и пак да ти остане една добра сума...