Отидете към основна версия

9 361 9

Десетки жалби за имотни измами на ден

  • имотна измама-
  • нотариуси-
  • мвр-
  • лични карти

Най-често за престъпленията се използват фалшиви лични карти

Снимка: Shutterstock

По десет жалби на ден срещу имотната мафия постъпват при разследващите в цялата страна посочват нотариуси и МВР. Първите подавали сигнали към вътрешното ведомство, а другите ловили мошениците. Най-честите опити за измами ставали с фалшиви лични карти и с менте завещания. В момента, в който нотариусите виждали нещо нередно, веднага подавали сигнал до правоохранителните органи.

Само за две години подадените оплаквания към МВР и прокуратурата били над 7000, пише в. „Монитор". Това прави по поне 10 опита на ден за измами. Само преди седмица прокуратурата и СДВР разбиха банда, в която участвал бивш нотариус, наказван над 10 пъти. Той, както и още трима членове от бандата, се сдобиха с обвинения за измами заради опити да отмъкнат апартаменти на възрастни и психически нестабилни хора. Според данните на разследващите, само за последната година бандата е направила опит да задигне 23 жилища.

В същото време сигнали за подобни измами постъпват и в държавните психиатрични болници. Там всеки месец постъпва по един пациент с психично-социални проблеми - заболяване и същевременно останал без жилище заради имотна измама или защото близките са злоупотребили и са отдали апартаментите и къщите им под наем без тяхно съгласие, казва д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатричната болница „Св. Иван Рилски" в Курило.

Роднините се възползват от състоянието им, докато са техни попечители, обясни лекарката и допълни, че на практика тези хора остават с години в лечебното заведение, защото няма къде да живеят, ако ги изпишат.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини