Last news in Fakti

1 Март, 2019 14:43 9 330 9

Десетки жалби за имотни измами на ден

  • имотна измама-
  • нотариуси-
  • мвр-
  • лични карти

Най-често за престъпленията се използват фалшиви лични карти

Десетки жалби за имотни измами на ден - 1
Снимка: Shutterstock

По десет жалби на ден срещу имотната мафия постъпват при разследващите в цялата страна посочват нотариуси и МВР. Първите подавали сигнали към вътрешното ведомство, а другите ловили мошениците. Най-честите опити за измами ставали с фалшиви лични карти и с менте завещания. В момента, в който нотариусите виждали нещо нередно, веднага подавали сигнал до правоохранителните органи.

Само за две години подадените оплаквания към МВР и прокуратурата били над 7000, пише в. „Монитор". Това прави по поне 10 опита на ден за измами. Само преди седмица прокуратурата и СДВР разбиха банда, в която участвал бивш нотариус, наказван над 10 пъти. Той, както и още трима членове от бандата, се сдобиха с обвинения за измами заради опити да отмъкнат апартаменти на възрастни и психически нестабилни хора. Според данните на разследващите, само за последната година бандата е направила опит да задигне 23 жилища.

В същото време сигнали за подобни измами постъпват и в държавните психиатрични болници. Там всеки месец постъпва по един пациент с психично-социални проблеми - заболяване и същевременно останал без жилище заради имотна измама или защото близките са злоупотребили и са отдали апартаментите и къщите им под наем без тяхно съгласие, казва д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатричната болница „Св. Иван Рилски" в Курило.

Роднините се възползват от състоянието им, докато са техни попечители, обясни лекарката и допълни, че на практика тези хора остават с години в лечебното заведение, защото няма къде да живеят, ако ги изпишат.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да обесим няколко?

    15 0 Отговор
    Иначе какво да очакваш от престъпници, готови да убиват за 10, 20 лева?
  • 2 Гост

    22 0 Отговор
    Това си е държавата на измамниците. Без тарикатлък и измама не се оцелява в Територията. Самата държава вече внушава да извършваш измами, а и често самите институции са замесени в келепира.
  • 3 смоко

    18 0 Отговор
    Цял един народ нефелен. На пръсти се броят вече хората! Ама нищо де има сигурно и по-надолу на къде да се върви.
  • 4 анализатор

    2 5 Отговор
    трябва да ви кажа, че се е надул балон и при измамите с недвижими имоти, не само за самите имоти. В УНСС съм учил икономика!!!
  • 5 Чакам и се надявам

    20 1 Отговор
    "... прокуратурата и СДВР разбиха банда, в която участвал бивш нотариус, наказван над 10 пъти." --- Как е възможно над 10 пъти да те наказват за престъпления? И в какво се състои наказанието му? В поклащане на пръст показалец пред лицето му? Според мен той трябва 10 пъти да е бил осъждан и затварян. --- И от кой град е този нотариус? Как се казва? Коя е физиономията му? Наистина ли има такъв разбойник или си съчинявате, г-жо Антония Стефанова - автор на статията?! Пишете със факти, а не подхвърляйте думи като кокал на куче!

    Коментиран от #8

  • 6 Решението е Електронно правителство

    12 0 Отговор
    Нормалните държави си направиха електронните правителства и там неможе да си помислиш за измама, тука още си крадем нивите, къщите, и бизнеса. Кой нормален човек ще инвестира в такава среда.
    Нотариусът трябва да има достъп до всички необходими справки по електронен път включително и до психологичното състояние на лицата участващи в сделката, но в същото време да му се вмени строга отговорност по закон. Така хората ще знаят защо си дават парите по нотариуси и държавни институции.
  • 7 Мишо Бирата

    10 0 Отговор
    Ами какво няма да правят имотни измами! В на Бойко държавата институциите
    НЕ РАБОТЯТ! 10 годишно управление, а още стават имотни измами, като в деветдесетте години на мутрите, УЖАС!
  • 8 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чакам и се надявам":

    Смяташ, че бившият нотариус е излежал 10 присъди или поне е вкаран "на топло"?! Склонен съм да повярвам в написаното, защото институциите никакви ги няма при защитата на гражданите и доказани престъпници си се разхождат с години пред очите на жертвите с камара "висящи присъди" на гърба си. Впрочем, преди няколко дни имаше статия за кражба на имоти чрез потвърждаване на давност на ползване на имот чрез свидетели и документи от рода на фалшиви бележки за платени данъци. По българското законодателство за повечето имоти частна собственост може да се докаже т.нар. "добросъвестна давност", при която уж си плащал данъците и сметките на имота в продължение на 10 години и при конкретния нотариус разполагаш със свидетели, че си бил там и си упражнявал права и грижи върху имота. Нотариусът ти издава нотариален акт, че си собственик на имота по давност и ти този имот го "продаваш" на 5-6-10 лица, които лица ще получат за целта заплащане от теб и компанията около теб. Накрая истинският собственик научава за станалото, оплаква се в полицията, почва дела за връщане, оттам с години се точат тези съдебни заседания, защото един свидетел болен, някой от "добросъвестните собственици" е в чужбина... Спокойно борбата с престъпниците ще ти хвръкне над 15-20 години и не знаеш дали ще ти върнат имота... А наказани - след 20 години я камилата, я камиларят... и така хората си трупат милиони на чужд гръб, а имотите си сменят полулегално собствениците... В природата празно място няма
  • 9 Непримирима

    0 0 Отговор
    Как няма да има измами ,като се почне от ТСУ на общините та до съдилищата(всеки си прави каквото си желае),а и законите им го позволяват!(водени куп дела без да знаеш за тях,как да се защитиш?)А адвокатите и нотариусите ,които лъжат всячески с неверни данни?Докато няма строго наказани ,все така ще бъде.