Отидете към основна версия

3 221 14

Берлин: Средният наем при жилищата надвиши 10 EUR/кв.м

  • берлин-
  • жилища-
  • цени-
  • строителство

Инвеститорите строят предимно луксозни апартаменти

Снимка: Shutterstock

Наемът на жилища в Берлин продължава да се повишава. За пръв път средната стойност на квадратен метър надвиши 10 EUR. Прогнозите на експерти е, че тя ще продължи възходящия си тренд.

Изследване на CBRE се основава на проучване на 81 000 оферти и обхваща периода 2017 и 2018 г. В него са включени всички 12 региона на германската столица. Средната цена на квадратен метър е 10.3 EUR, което е с 5.6% повече спрямо 2017 г.

Специален закон контролира с колко собствениците на жилища могат да повишават наема на година. Той обаче не обхваща новите предложения. Наскоро, за да бъде решен този проблем, берлинските власти предложиха да бъдат „замразени” наемните нива за срок от 5 години.

Наемите силно варират в зависимост от района, в който се намира жилището. В известния централен район Фридрихсхайн Кройцберг, наемът на квадратен метър жилищна площ се е увеличил средно с 9.1%, до 13 EUR на месец. Най-ниски са наемите в района на Марцан Хелерсдорф - 7.7 EUR/кв.м, като повишението в рамките на една година е 5.3% спрямо 2017 г.

Единственият плюс за сегашните или потенциални жители на Берлин е, че темпът на поскъпване на апартаментите се забавя. За 2018 г. той е 5.6%, а за 2017-а - 8.8%.

Авторите на анализа обаче прогнозират поскъпването да продължи. Основната причина е повишеният интерес. Недостигът е налице, въпреки че строителните инвеститори през последните години се опитват да увеличат предложенията. Към момента в германската столица в процес на строеж са 26 000 жилищни единици. Това ще подобри ситуацията за близо 40 000 души, които всяка година мигрират в града. Проблемът обаче се състои в това, че инвеститорите се концентрират върху изграждането на луксозни апартаменти, като игнорират средния ценови сегмент.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини