Last news in Fakti

22 Февруари, 2019 17:33 4 442 6

Пазарът на жилища в Берлин изживява истински бум

  • германия-
  • берлин-
  • цени-
  • жилища

С 0.5% на година до 2030-а ще поевтиняват апартаментите

Пазарът на жилища в Берлин изживява истински бум - 1
Снимка: Shutterstock

Търсенето на имоти в Берлин е в своя пик благодарение на силния пазар на труда и високото търсене от страна на чуждестранни инвеститори. С 10.5% са се повишили цените на жилищата през 2018 г. Ако се направи сравнение с 2004-а, то имотите са поскъпнали със 120%, съобщава Knight Frank. Значителна част от поскъпването е реализирано през последните 5 години в резултат на недостига на нови предложения, нарастващо население и силна икономика.
В последния доклад на Knight Frank се посочва, че през 2017 г. са били издадени 24 740 разрешителни за строеж, но пуснати на пазара са били едва 15 670 жилищни единици, което представлява едва 1% от общия жилищен фонд. За да се отговори на предлагането, на година е необходимо на пазара да излизат по 20 000 единици.
В същото време жилище в Мюнхен може да струва двойно повече в сравнение с германската столица. "От всички големи градове с население над 1 милион души в Берлин цените на жилищата са най-ниски", казва Клеър Лок, мениджър в Knight Frank. Към момента търсенето от страна на чужденци е особено високо, а преобладаващата част от жителите на Берлин - около 85%, живеят под наем.
Допълнителен плюс за пазара на германската столица е съвременната култура, която предлага. Там има 440 художествени галерии, 180 музея, три опери, няколко концертни зали. Друго предимство са 180 км водни пътища и зеленина - 59% от площта на града се състои от открити паркове или зелени площадки. Берлин е и една от най-развитите хай тек локации в Германия, а ФРГ е най-добрата страна за развитие на старъп-и.
Луксозните жилища в Берлин се оферират на цени между 15 000 и 30 000 EUR/кв.м. Районът "Митте" се явява един от най-скъпите в града - историческите имоти там се продават средно 6700EUR/кв.м. По-ниската цена е обуснована от факта, че преобладаващата част от имотите се нуждаят от основен ремонт.
Високите цени карат клиентите да обръщат все по-често внимание към квартали извън центъра като Лихтенберг, Щеглиц и Кепеник, които граничат с паркове, езера и предлагат по-спокоен начин на живот.
Анализатори прогнозират забавяне в темпа на нарастване на цените. До 2030 г. годишно стойността на квадратен метър жилищна площ ще спада с по 0.5%, смятат от Sotheby'S. Други анализатори предричат, че интересът към Германия, и в частност към Берлин, ще расте в близките години, а това означава, че и цените ще се увеличават, макар и с умерени темпове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 no name no face no number

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Angelina27a":

    Не ви разбирам ти и такива като тебе тоалетна в къщи нямате ли си, че се изхождате по всички сайтове.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Икономист

    1 0 Отговор
    Аз съм икономист от УНСС, казвам ви, че това е балон,.надут от Бойко Борисов

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Икономист":

    Окей
  • 6 Трол71

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Икономист":

    Абе какви имотни балони ти се привиждат?! Знае се, че българинът е заможен и умен - всеки има поне по 100000 евро под дюшека вкъщи и е толкова умен, че нищо друго не му идва на ум, освен да купи имот, който не му трябва и на каквато цена му кажат "брокерите". Един мой познат си взе на зелено апартамент през 2008-а за 40000 евро, сега струвал 45000 евро - това си е голяма печалба за 11 години (е, всъщност ако има кой да му ги плати)!