Отидете към основна версия

13 Март, 2019 20:07, обновена 13 Март, 2019 20:07 9 990 19

Разумна цена за земята си ли искат протестиращите в Горубляне

  • горубляне-
  • протест-
  • цена-
  • парцел-
  • обезщетение

Цената на повечето терени в района не надвишава 250 EUR/кв.м

„Земята, която ни е върната в реални граници, се продава на пазарни цени. Ако някой иска да я отчуждава, ще я плати на цената, която продавачът иска. В район Младост Столична община искаше преди година цени около 400 EUR/кв.м при уреждане на сметки по регулация с нея (Младост 4)”, казаха протестиращи пред ФАКТИ.

Реална ли е подобна цена? Справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg показва, че към момента в Горубляне се оферират малко под 200 парцела. Средната цена на квадратен метър не надвишава 180 EUR. Един от най-скъпите парцели, които се оферира е с цена 316 EUR/кв.м, но седи непродаден от средата на август миналата година, което показва слаб интерес към дадения имот на въпросната цена.

Както в повечето случаи и тук стойностите варират в широк диапазон в зависимост от редица фактори – като се започне от локация и се стигне до плътност на застрояване и КИНТ. Терените, които граничат с Цариградско шосе и се продават, са малко на брой. Логично и цената им е по-висока. В някои случай достига 350 EUR/кв.м, но отново се забелязва, че терените строят с месеци непродадени.

Основният довод на протестиращите в Горубляне за подобна висока цена на квадратен метър земя е, че такива са цените на парцелите в Младост 4. Справка в imot.bg показва, че там се оферират двойно по-малко терени спрямо тези в Горубляне – около 80 броя. Средната цена е 250 EUR/кв.м. Логично е стойността да е по-висока не само поради по-малкото предложения, но и поради факта, че районът е атрактивен за инвеститорите, тъй като не е тайна, че през последните години се наблюдава дефицит както за покупка, така и за инвестиция на жилища. Това е гаранция за всеки предприемач, че построеното ще бъде бързо продадено.

По думи на самите протестиращи става дума за терени с обща площ около 3000 декара. При 400 EUR/кв.м. това означава, че за цялостно отчуждаване ще са нужни 1 200 000 000 EUR.

Горубляне е известен още и като ж.к. Експериментален. На шега ли не, но за част от софиянци, както и за общинските власти той действително е експеримент. Експеримент за гражданите – дали ще възтържествува справедливостта и експеримент за местната власт – дали ще може да я раздаде.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини