Отидете към основна версия

4 179 5

Новото бижу на Хелзинки (СНИМКИ)

  • финландия-
  • хелзинки-
  • библиотека-
  • архитектура-
  • дизайн

Най-новата библиотека в Европа е с площ 17 250 кв.м

Снимки: Shutterstock

Колкото повече светът се дигитализира, толкова повече библиотеките с хиляди книги ни се струва нещо далечно. Те обаче вече имат съвсем различна визия от тази, която познаваме отпреди 20 години, например. Днес в постройките има много стъкло, много простор и много свободни площи. Пример за това е най-новата открита библиотека в Европа – тази в Хелзинки. Площта ѝ е 17 250 кв.м. Името ѝ е Oodi, а целта на постройката е да бъде връзката между населението и правителството, като последното иска да прокламира обучение през целия живот.

Сградата се намира в историческия център на финландската столица, в близост до повечето обществени сгради. Последният етаж на сградата е наречена „книга небе”. Целта е там да има повече свободно пространство, като едва 30% от площта е заета от книги.

На партерния етаж архитектите са разположили кафене, ресторант, кино зала, аудио-визуални студия за звукозаписи. Целта е освен заемането на книги да се предлагат и друг вид услуги.

Oodi е построена с екологични материали и е съобразена с местните климатични условия. Дървената част от фасадата е облицована с финландски смърч с дебелина 33 мм. На последното ниво е разположена огромна тераса, от която има директна видимост към площада и главния вход на парламента. Терасата удвоява обема на публичното открито пространство за посетителите на библиотеката и създава нова дестинация за срещи.

Вторият етаж е с името „Таван”. В него са разположени гъвкави помещения. Те са многофункционални и дават възможност в тях да се провеждат и шумни, и по-тихи събития.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини