26 Март, 2019 06:21 4 020 5

Новото бижу на Хелзинки (СНИМКИ)

  • финландия-
  • хелзинки-
  • библиотека-
  • архитектура-
  • дизайн

Най-новата библиотека в Европа е с площ 17 250 кв.м

Новото бижу на Хелзинки (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Колкото повече светът се дигитализира, толкова повече библиотеките с хиляди книги ни се струва нещо далечно. Те обаче вече имат съвсем различна визия от тази, която познаваме отпреди 20 години, например. Днес в постройките има много стъкло, много простор и много свободни площи. Пример за това е най-новата открита библиотека в Европа – тази в Хелзинки. Площта ѝ е 17 250 кв.м. Името ѝ е Oodi, а целта на постройката е да бъде връзката между населението и правителството, като последното иска да прокламира обучение през целия живот.

Сградата се намира в историческия център на финландската столица, в близост до повечето обществени сгради. Последният етаж на сградата е наречена „книга небе”. Целта е там да има повече свободно пространство, като едва 30% от площта е заета от книги.

На партерния етаж архитектите са разположили кафене, ресторант, кино зала, аудио-визуални студия за звукозаписи. Целта е освен заемането на книги да се предлагат и друг вид услуги.

Oodi е построена с екологични материали и е съобразена с местните климатични условия. Дървената част от фасадата е облицована с финландски смърч с дебелина 33 мм. На последното ниво е разположена огромна тераса, от която има директна видимост към площада и главния вход на парламента. Терасата удвоява обема на публичното открито пространство за посетителите на библиотеката и създава нова дестинация за срещи.

Вторият етаж е с името „Таван”. В него са разположени гъвкави помещения. Те са многофункционални и дават възможност в тях да се провеждат и шумни, и по-тихи събития.

Новото бижу на Хелзинки (СНИМКИ)

Новото бижу на Хелзинки (СНИМКИ)

Новото бижу на Хелзинки (СНИМКИ)

Новото бижу на Хелзинки (СНИМКИ)

Новото бижу на Хелзинки (СНИМКИ)

Новото бижу на Хелзинки (СНИМКИ)

Новото бижу на Хелзинки (СНИМКИ)

Новото бижу на Хелзинки (СНИМКИ)

Новото бижу на Хелзинки (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорчето

    3 2 Отговор
    Наистина е бижу, но все пак става въпрос за Хелзинки...!!!
  • 2 гост

    8 3 Отговор
    Да сте чули у нас някой да е направил нова библиотека, камо ли дизайнерска? У нас само за мол и кутийкообразни апартаменти може да става дума. И то изградени по най-прост и неандерталски начин с подръчни материали като бетон, итонг и ламарина. Вие представяте ли си какво смятане е паднало да се изчисли и изработи дървения обков спрямо метереологичните условия и здръжливост, почистване, и т.н. Там строят дървени жилищни сгради по 6 етажа, а у нас дървени постройки вдигат циганите под формата на барака. Дървото е най-добрият материал за строеж, възобновяемо е, издръжливо е, лесно се работи с него и е уютно.
  • 3 Eee

    2 3 Отговор
    Че кой чете книги вече?
  • 4 Малко светлина

    1 2 Отговор
    Ааааа не така!
    Я погледнете във Варна каква библиотека ще има за 50 мил.? За 3 месеца и мина проекта та и изпълнител избраха.
  • 5 Mango

    5 0 Отговор
    Ниа па имаме наи голеяма чалготека