Last news in Fakti

5 Септември, 2022 09:21 28 533 17

Неочакван обрат на пазара

  • хелзинки-
  • финландия-
  • жилища-
  • големина-
  • поевтиняване-
  • поскъпване

Малките жилища в Хелзинки започнаха да поевтиняват

Неочакван обрат на пазара - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата с една спалня в Хелзинки през юли 2022 г. са паднали с 1,2% и с 1,9% на годишна база в Голям Хелзинки, сочат данните на Statistics Finland. В същото време за разглеждания период цените на жилищата с поне 3 стаи са се повишили с 1,4% в Хелзинки и с 2,1% в Голям Хелзинки.

Ръстът на цените на жилищата от вторичния пазар се забави до 0,5% не само в столичния регион, но и в шестте най-големи града във Финландия. Цените отчетоха спад от 5% на годишна база в Турку, но се повишиха с 4,5% в Тампере. В същото време цените се повишават повече от средното извън шестте най-големи града - с 2,7% спрямо предходната година.

Продажбите на нови жилища в столичния район се забавиха значително, спадайки с 65% от 1122 през второто тримесечие на 2021 г. до 383 през второто тримесечие на 2022 г. В Хелзинки спадът е още по-драматичен, спад от 71% на годишна база, от 444 на 128.

В цяла Финландия продажбите на нови жилища са намалели с 45% на годишна база от април до юни, като Оулу е единствената община, регистрирала увеличение на продажбите.

„Няколко фактора обясняват низходящата тенденция на цените на едностайните апартаменти и забавянето на възходящата тенденция на цените на по-големите жилища. Хората, които търсят жилища под наем, са станали по-съзнателни за качеството и се отдръпват от пазара на жилища, които са зле обзаведени или в лошо състояние. Следователно търсенето на стари малки къщи намаля, което доведе до увеличаване на предлагането и спад в цените на старите малки апартаменти“, казва Ристо Кюхюле, управляващ директор на Kiinteistömaailma.

Търсенето на малки жилища в столичния район вече беше засегнато от пандемията от коронавирус и все още не се е възстановило до нивата отпреди нея. Междувременно Кюхюле каза, че доверието на потребителите е паднало до най-ниското си ниво и неизбежно ще се отрази на продажбите на имоти, независимо от неговия размер. Друг фактор, който насърчава хората да преразгледат плановете си, е поскъпването на живота.

„Преживяхме безпрецедентен ръст на цените на жилищата в големите градове и сега сме в ситуация, в която цените достигнаха своя връх спрямо покупателната способност“, заключи той.

Кюхюле добави, че има продължаващо търсене на модерни и енергийно ефективни домове, построени не по-рано от 2005 г., които използват нови енергийни решения като слънчево или геотермално отопление. Старите къщи обаче се смятат за проблем, защото поскъпването на живота в тях е особено осезаемо.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    44 4 Отговор
    То както е тръгнало да си купиш жилище на запад ще е по-евтино отколкото са си купиш у нас. В Хелзинки, а и в Брюксел вече квадратния метър е колкото в София. Да паднеш. Къде е Брюксел, къде София? Ще реши човек че сме някаква мощна свръх държава с тия балонирани цени на имотите. Но, нека хората сами си направят проверката. В нета има достатъчно инфо. А БГ управниците не е зле да поспаднат малко тоя жилищен балон дето се надува у нас, защото гръмне ли ще повлече цялата банкова система у нас.

    Коментиран от #16

  • 2 Недвижим идиот

    18 6 Отговор
    А в Мариупол как вървят недвижимите имоти и жилищата?
  • 3 Лек път надолу

    34 4 Отговор
    Наядаха са. Сега идва падането.
  • 4 345

    28 2 Отговор
    Лихвите набъбват като великденски козунак!
  • 5 бл.134 в Zап. парк

    8 7 Отговор
    Глупаци! Купувайте само в София , в южните квартали ! До десет години квадрата ще стане 1 милион евро , ако го има естествено !

    Коментиран от #7

  • 6 айде нова плоча

    14 1 Отговор
    А да питам, будалите които са си купил;и неугледни тесни гаражи, представляващи вонящи на мухъл мази без светлина и каквито и да е удобства, за 25-50к по една студена вода ли да пият?
  • 7 не бе

    19 5 Отговор

    До коментар #5 от "бл.134 в Zап. парк":

    3 млн евро ще стане :)

    Защо някой би купил неприятна кутийка в скапана сграда за 300 000 евро, като за тази сума може да се сдобие с чудесен имот на 3 ката и 3 декара двор с басен и ливада от райграс и колкото си иска гаражи, и накрая да му останат 200к евро?

    Родните селяни, новоизпечени граждани, още не са столили, че предградията са по-желани навсякъде по света от кутийките вътре в градовете. Само у нас родния комплексиран селян търси блок, теснотия, коли и пушаци, че да се почувства "гражданин".
    Заямирише ли му на трева, дървета и чист въздух се обижда на "селянин".
  • 8 М да

    23 1 Отговор
    парзалката се заформя повсемесно.
    Кой купил на високите цени купил :):)
    Животът е радост и тъга - трябва да има и "кръводарители"
  • 9 Ванко

    21 1 Отговор
    Вие гледайте как Чичо ФЕД и Баба Лагард в най-скоро време ще ви покажат какво е НЕОЧАКВАН ОБРАТ на лихвените проценти.
  • 10 Аз Кочо

    22 0 Отговор
    10 пр от закупилите през 2020 и 2021 в Торонто и Ванкувър вече са под вода. Цените са паднали 14 пр. от пика в които хората са купували. Освен това най разпространената фиксирана лихва е за 5г. При предодоговаряне след 2 до 3г лихвите ще са още по високи а цените вероятно още по ниски. Тоест маса хора ще са с отрицателен капитал и скъпа ипотека. В България ще е още по зле, защото 99 пр са на плаваща лихва. Освен това тук наемите не вървят за разлика от Канада. И тези закупили за инвестиция няма да могат да се спасят чрез отдаване под наем. Всичко ще тръгне от кредитополучателите. Но при рецесия ще има и много от надеждните платци които ще загубят работа и ще закъсат с вноските по кредита. Освен това се очертава десетилетие на по висока инфлация и лихви, а един имот се изплаща 10 20 30 40 г това което аз очаквам е към 2024 2025 предлагането да е огромно а търсенето вяло. Във всички случаи очаквам спад от поне 25, 30 пр. Може и повече. И да не забравяме че при вдигане на цените с 100 пр. Е дистатъчен спад от 50 пр за да се върнем на изходна позиция. Цените се катерят по стълбите но падат с асансьора.
  • 11 Запознат

    10 15 Отговор
    Тук това не може да се случи!Цените ще растат,няма как да се спре растежа,хората могат да се лишат от храна,вода,дрехи но от жилище не!Само нагоре 🙏
  • 12 Мен

    7 1 Отговор
    До запознат. Знам че това е ирония и затова ти слагам лайк
  • 13 Аааааа

    10 2 Отговор
    А бре кво ме интересува Хелзинки......дайте информация за Момбаса!
  • 14 Гост

    4 7 Отговор
    Ха ха ха - дежурните гладятори,колко още ще се пука балона ве
  • 15 Санта Клаус

    1 2 Отговор
    Нищо не казвате за Рованиеми
    А толкова ми се ще да съм комшия на Дядо Коледа
  • 16 Ю.Кортес

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    В мароканския квартал Мьоленбег в Брюксел наистина е евтино. Само че освен децата ти, ще изнасилят и теб.
  • 17 ЕЦБ каза

    4 1 Отговор
    ЕЦБ ще продължи да покачва лихвите с ускорен темп и ще изпрати ястребово послание", каза Нерису Мачиулис, икономист в Swedbank, цитиран от Bloomberg. "Банката има нужда да възстанови своята репутация и да бъде способна да обяви победа над инфлацията, след като започне да намалява", допълни икономистът.

    "ЕЦБ ще продължи упорито да се бори срещу инфлацията въпреки доказателствата, че растежът се забавя", прогнозира Клаус Вистесен, икономист в Pantheon Macroeconomics. "Дори очакваме ЕЦБ открито да признае, че икономиката навлиза в рецесия, но въпреки това ще продължи да покачва лихвите", каза още Вистесен.

    "Няколко видни представители на Управителния съвет апелират за по-голям лихвен ръст през септември, инфлацията отново надминава очакванията и паричната политика в световен мащаб стана още по-ястребова", написаха в своя бележка Дейвид Пауъл, Джейми Ръш и Маева Къзин от Bloomberg Economics.