Отидете към основна версия

3 764 12

Половината финландци живеят в стари жилища

  • финландия-
  • жилища-
  • строителство-
  • домакинство-
  • член

Все повече домакинства от по 1 човек

Снимка: Shutterstock

Почти 20% от населението на Финландия живее в сгради, построени през 70-те години на миналия век, а половината от жилищните постройки, които са населени днес, са изградени след 1980 г. Едва 10% от населението живее в комплекси строени през последното десетилетие.

Към 2018 г. броят на жилищните единици в северната европейска държава е 614 000, които са построени след 1999 г. Малко над една трета от обектите, построени през текущото десетилетие, са разположени в Уусимаа. Други градове, в които се наблюдава активно жилищно строителство са Пирканмаа, Северная Остроботния и югозападна Финландия, сочат данните на Националния статистически институт на страната.

За последните 10 години ясната тенденция, която се очерта, е че се увеличава боря на домакинствата от един член, т.е. хората са все по-самотни. С 2.5% се е увеличил техният брой през 2018 г. спрямо 2017-а. В страната има над 1.2 млн. души, които живеят сами, което представлява 44% от общия брой на домакинствата.

Ръст се наблюдава и броя на домакинствата, състоящи се от двама души. Намалява обаче този на семействата с повече от двама члена.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини