Last news in Fakti

8 Август, 2019 14:11 8 882 8

Държавата, в която близо половината магазини изчезват

  • финландия-
  • магазини-
  • изчезване-
  • търговия-
  • закриване

Ожесточена битка за оцеляване на търговците

Държавата, в която близо половината магазини изчезват - 1
Снимка: Shutterstock

Търговската камара на Финландия е изчислила, че между 20% и 40% от търговските обекти на дребно и едро ще изчезнат към 2030 г. Причината е бързото развитие на цифровизацията, урбанизацията, засилване на международната конкуренция и застаряването на населението. Най-силно ще пострадат специализираните предприятия в търговския сектор, особено след нарастването на електронната търговия.

Броят на търговските предприятия, основани през последните 5 години, намалява. Най-силно тенденцията се наблюдава в тясно специализирани области и търговията на едро. Главният икономист на Камарата Яана Куреноя предполага, че новите компании и идеи поддържат жизнеността на отрасъл „Търговия”. Именно той е най-големият икономически отрасъл на страната и работодател на младежите, като допринася за 10% от БВП на Финландия.

Към момента делът на безработицата е 6.8%. Поради това анализатори от Камарата подчертават, че секторът не трябва да бъде обременяван със задължения и нормативни актове, които не важат да чуждестранните търговски предприятия и е необходимо да бъдат освободени от редица монополи с цел повишаване на производството.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 13 Отговор
    ЗАЩОТО ДРЖАВАТА ВКАРА ЛИДЛ ТЕ МАРКЕТ БИЛЛА И ДРУГИ ТОВА Е ИМА МАФИЯ

    Коментиран от #3, #4

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 12 Отговор
    ДЬРЖАВАТА ВКАРА ВЕРИГИТЕ ЗА ПЕЧАЛБА ЗА ДА УНИЩОЖИ КВАРТАЛНИТЕ МАГАЗИНЧЕТА
  • 3 Един

    39 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Цялата държавна политика е насочена към унищожаване на малкия и средният бизнес и после големите корпорации купуват на безценица,на това му викат икономически геноцид

    Коментиран от #7

  • 4 ЗЗ ИДЕИ

    10 14 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ЗАЩОТО ИМА КОНКУРЕНЦИЯ.ИНАЧЕ ЩЕ ИМА КАРТЕЛ КОЕТО НЕ Е ПО-ДОБРЕ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ
  • 5 Ясен

    9 3 Отговор
    Малките квартални магазина са огромна конкуренция на МОЛ-овете с мутро-наемателите им, чрез които БКП-ШАЙКАТА препра част от рушветите, тйните комисионни, бюрократичноя рекет и преките кражби!
  • 6 ДОКО

    6 3 Отговор
    А ПЪК В ТАЗИ ДАРЖАВА/БУГАРИЯ/ХОРАТА ИЗЧЕЗВАТ В НАД 50%-ТА..
  • 7 Готин ама не съвсем

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Един":

    Не само държавната политика е такава, такава е и Еврогейската политика! В България трябва да има само вериги, които да продават нискокачествената и бракувана европейска стока, да отчитат, че са на загуба и да си изнасят печалбите и да хрантутят европейските пенсионери, но не и българските такива! Да развиват западната промишленост и селско стопанство, а същите такива в България да бъдат унищожавани! Не го ли усещате по джоба си и не ви ли бягат децата от България, та да не го знаете?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.