Отидете към основна версия

5 790 17

Испания премахва селата призраци

  • испания-
  • села-
  • обезлюдяване-
  • програми-
  • заселване

В страната има 1500 обезлюдени села

Снимка: Shutterstock

Истински „села призраци” – напълно пусти градчета, в които са заселени буквално няколко къщи. Това е картината в редица малки населени места в Испания. Причината за миграцията е икономическа. Тенденцията влияе пряко върху пазара на недвижими имоти. Днес буквално срещу 113 000 USD може да се купи цяло село.

Въпросът за депопулация на селските региони се дискутира активно в Испания. Процесът, според Пол Сото, старши политически експерт от Европейската мрежа за развитие на селските региони, се е зародил още през 60-те и 70-те години на миналия век. Тогава, заради механизация на селскостопанския сектор много работници не са успели да си намерят препитание и масово са се преселили в големите градове.

Днес в Испания има близо 1500 „села-призраци”. Повечето са разположени в северните провинции, такива като Галисия и Астурия. Независимо от това, че на година компанията „Фафиан” продава по три-четири села с цел да бъдат заселени, депопулацията продължава.

Селски региони са близо 85% от територията на Испания. В тях живеят близо 20% от населението на страната, сочи доклад на Европейската информационна агенция за местно развитие (AEIDL). В населените места, в които живеят под 8000 жители на 1 кв.км, има опасност от процес на депопулация.

Необходимо е да се отбележи, че в момента се правят опити да се възроди селското производство. Така например, в североизточния регион Арагон от 2016 г. работи проект „Живите села”.В рамките на него всеки, който иска да се премести да живее в дадено село, може да се получи безплатна информация и препоръки. Също така специалисти помагат при намирането на жилище и работа. За няколко години около 25 семейства от Испания, Франция и дори Латинска Америка са се възползвали от тази услуга.

Аналогична програма е и „Новите пътища”. В рамките ѝ в изоставените испански села се заселват африкански мигранти. Проектът помага на хората да си намерят нова работа – предимно като овчари или работници.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.

Свързани новини