29 Май, 2019 10:37 3 212 3

Агресивен контрол върху наемите в Барселона

  • испания-
  • барселона-
  • наем-
  • мерки

Рентата се повишава спрямо инфлацията

Агресивен контрол върху наемите в Барселона - 1
Снимка: Shutterstock

През последните години цените на жилищата в Барселона отчетоха рекорден ръст от 50%. Това неминуемо се отрази и върху пазара на наеми. За да не се повтори темпът на поскъпване и в този сегмент, властите на испанския град въвеждат драстичен контрол.

Общинските власти задължават собствениците, които искат да печелят от отдаване под наем на имотите си да преговарят за рентата на база предварително посочени бенчмаркови цени за имотите. Това се отнася за имотите в най-привлекателните за наемателите квартали на Барселона. Също така се въвежда и праг, до който може да се повишават наемните нива. Увеличението не може да надвишава инфлацията. В момента за Испания тя е в размер на 1.5%.

За разлика от Мадрид и Барселона, цените в останалата част на Испания все още не могат да достигнат нивата от преди кризата от 2008 г. За последните 5 години наемите са се увеличили с 2.3%, а годишната инфлация е 3.4%.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшко

    4 2 Отговор
    Това в момента ми бе най големия проблем ,ся остана с тиквата пак да предоговорим наема ,че все мн и го вдига
  • 2 1234

    9 5 Отговор
    Нъл пазара решавал бе либерали лицемерни! Нямало нужда от държавара, кухи соросоидни глави, в германия правят съшото, в шврйцария не можеш да имаш повече от две жилища. Социализма ще се върне със страшна сила
  • 3 Гост

    3 3 Отговор
    Известен икономист беше казал, че след бомбандировката най- успешния начин да унищожиш един град е таван на наемите. Нелогично е да се заобикаля проблемът, а не да се адресира: не дългосрочните наеми- краткосрочните правят ценови балон на наемния пазар. Елементарно е да се види, че AIRBNB и BOOKING изваждат качествени жилищни единици, които иначе биха били част от кривата на предлагането при дългосрочните наеми, което изкуствено завишавайки цените на дългосрочните наеми, а и на ценита на жилищата.