Last news in Fakti

10 Юни, 2019 20:47 3 202 2

Властите ще контролират наемите

  • испания-
  • наем-
  • жилища-
  • контрол

Специален индекс ще определя доколко може да се повишава наема на жилища в Каталуния

Властите ще контролират наемите - 1
Снимка: Shutterstock

През месец май местното каталунско правителство подписа указ за регулиране на наемните нива. Законовата промяна ще засегне тези региони, в които или наемите се смятат за несъразмерни, или пък е налице високо търсене на жилища. Контролът ще се осъществява с помощта на официален справочен индекс. В него ще се посочва средната цена за наем на квадратен метър жилищна площ във всеки отделен район.

Правителството на Каталуния е категорично, че повишаването на наемите трябва да се спре, тъй като сегашните нива не съответстват на „социалната реалност и месечното възнаграждение”.

Нормативният документ ще засегне имотите с площ до 150 кв.м. Наемите там няма да се повишават с повече от 10% до 20% от официалния справочен индекс. Ако към своя имот собственикът има зона за общо ползване, като например басейн или градина, той ще може да повишава рентата с до 15% над стойността на индекса. Също така собственикът ще може да повишава наема до 20% над въпросния индекс, ако жилището е ново или основно ремонтирано.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    5 0 Отговор
    Ама не в България-София .
    Дава под наем коптор панелка в Гоще Делчев , българин ли е , македонец ли е..??? Наем 500 евро.5 наема , предварително.Ще ходя на море на Кавала - требват ми пари.
  • 2 1234

    6 0 Отговор
    30 г ни убеждават че пазара решавал всичко, пък сега всичко се субсидира, регулира и всеки бизнес риве за субсидии, особено глобалистите! социализма се връща но вече защитавайки само едрия бизнес, като в същото време не трябва да се допускат соьциални бунтове, сиреч ще субсидира от държавата всичко което е едър бинес, но няма да се национализира! но пък печалбите ще са гарантирани