14 Юни, 2019 15:43 5 757 17

Испания премахва селата призраци

  • испания-
  • села-
  • обезлюдяване-
  • програми-
  • заселване

В страната има 1500 обезлюдени села

Испания премахва селата призраци - 1
Снимка: Shutterstock

Истински „села призраци” – напълно пусти градчета, в които са заселени буквално няколко къщи. Това е картината в редица малки населени места в Испания. Причината за миграцията е икономическа. Тенденцията влияе пряко върху пазара на недвижими имоти. Днес буквално срещу 113 000 USD може да се купи цяло село.

Въпросът за депопулация на селските региони се дискутира активно в Испания. Процесът, според Пол Сото, старши политически експерт от Европейската мрежа за развитие на селските региони, се е зародил още през 60-те и 70-те години на миналия век. Тогава, заради механизация на селскостопанския сектор много работници не са успели да си намерят препитание и масово са се преселили в големите градове.

Днес в Испания има близо 1500 „села-призраци”. Повечето са разположени в северните провинции, такива като Галисия и Астурия. Независимо от това, че на година компанията „Фафиан” продава по три-четири села с цел да бъдат заселени, депопулацията продължава.

Селски региони са близо 85% от територията на Испания. В тях живеят близо 20% от населението на страната, сочи доклад на Европейската информационна агенция за местно развитие (AEIDL). В населените места, в които живеят под 8000 жители на 1 кв.км, има опасност от процес на депопулация.

Необходимо е да се отбележи, че в момента се правят опити да се възроди селското производство. Така например, в североизточния регион Арагон от 2016 г. работи проект „Живите села”.В рамките на него всеки, който иска да се премести да живее в дадено село, може да се получи безплатна информация и препоръки. Също така специалисти помагат при намирането на жилище и работа. За няколко години около 25 семейства от Испания, Франция и дори Латинска Америка са се възползвали от тази услуга.

Аналогична програма е и „Новите пътища”. В рамките ѝ в изоставените испански села се заселват африкански мигранти. Проектът помага на хората да си намерят нова работа – предимно като овчари или работници.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    45 1 Отговор
    И в България селата се унищожават чрез субсидиите за арендатори и подобните им мошеници и остават само циганите. Тъпи политици.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Кольо

    15 25 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    В БЪЛГАРИЯ обезлюдяването започна 1976г. когато се построиха ЗММ-та ,предачни фабрики и ред други нерентабилни заводи и фабрики , предлагаща жилище на хората от селата и постепенно селата замряха !
  • 3 onq s konq

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Нямам обяснение ако в едно село останат само цигани както твърдиш,просто защото няма да има какво да крадат.Ти обаче явно смяташ,че ще си живеят царски като си обработват градинките в дворовете ,като реколтата от домати,краставици,лук и т.н. продават на пазара в близките градове.Все пак не вярвах че една Испания може да ни сложи в малкия си джоб по обезлюдяване на селата си...Добре че че не се вързах на горещите призиви тук от "некои хора" да бягаме,да се спасяваме час по-скоро и че единственият изход е Терминал-2:)

    Коментиран от #10

  • 4 Ключът от палатката

    25 0 Отговор
    "... в изоставените испански села се заселват африкански мигранти.". No comment!

    Коментиран от #6

  • 5 Тролл2

    2 2 Отговор
    Троленето, вече нема ефект. Хората поумнеха и не обръщат внимание
  • 6 А ми чудесно

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ключът от палатката":

    скоро ще им докарат и лъвове, за да не забравят да тичат! скоро "испанците" може да започнат да печелят всеки маратон
  • 7 guest

    12 1 Отговор
    В Бг, също има много изоставени села и се чудя защо не се прави нищо да се населят отново. Исках да се преместя в едно такова село, което към днешна дата, вече е заличено. Но не се продаваха парцели за строителство, а къщите които бяха на пазара бяха с астрономични цени...Много по високи, отколкото около големите градове.
  • 8 Баце

    6 0 Отговор
    Последния абзац на статията обяснява всичко с т.нар. "Мигрантска криза". Всичко е под контрол ! #КОЙ е "Мозъка" макар и болен ?
  • 9 Супер идея бате бойко и ти имаш щерка

    7 0 Отговор
    Що не заселят африканци иракчани и афганистанци в обезлюдените бг села. После тряа някой да е*е жените ви и дъщерите ви щото вие се превръщате бавно в джендъри
  • 10 Pifff

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    И аз за пореден път съм на твоето мнение...
  • 11 Гладен брокер

    4 0 Отговор
    Абе, в софиящо нема сделки?
  • 12 чалма тв

    6 0 Отговор
    В нашите изоставени села и последните бабички биват изнасилени и убити от цигани с подкрепа на нпо0свине на Сорос. В нашите села няма закони. АНАРХИЯ ЦАРИ В ЦЯЛА ДЪРЖАВА,където пипнеш гной и разложение. Питаш ли властващи- мед и масло тече, станахме по богати, изобщо хепи енд. Когато идиоти управляват народа, последния става шизофреник...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЕХА

    3 0 Отговор
    процеса ще тръгне, само премахнете циганите от селата и дайте глътка въздух на хората..Пратете цигани в Турция,откъдето ги докараха нашите душмани.Климата в България не влияе добре на тях, по умни не стават, повече да, ама вече българина не издържа да храни тези послушни граждани с 6-10 деца.
  • 15 ЕХА

    5 0 Отговор
    процеса ще тръгне, само премахнете циганите от селата и дайте глътка въздух на хората..Пратете цигани в Турция,откъдето ги докараха нашите душмани.Климата в България не влияе добре на тях, по умни не стават, повече да, ама вече българина не издържа да храни тези послушни граждани с 6-10 деца.
  • 16 патриотъ

    2 0 Отговор
    Ние скоро държавата ще закрием,а испанците се притесняват за някакви си 1500 села!Вземайте пример от нас и скоро също ще си закриете държавата!
  • 17 Иван Донев

    3 0 Отговор
    За няколко години са се възползвали 25 семейства!
    Много продуктивна програма!