Отидете към основна версия

4 964 8

Фондове изкупуват жилища

  • ирландия-
  • фондове-
  • жилища-
  • собственост
Снимка: Shutterstock

Институционалните инвеститори в Ирландия са похарчили през 2018 г. 1.1 млрд. EUR в частния жилищен сектор на страната. За сравнение, през 2017 г. сумата е била едва 200 млн. EUR. Пазарът обаче повтаря грешките на германците, отчитат анализатори.

През 90-те години на миналия век 80% от жилищния фонд премина в ръцете на частни собственици. Към днешна дата той е спаднал до 70%. В Германия 51% от собствеността е в частни ръце.

През последните месеци в Ирландия се активизира покупката на жилища от страна на фондове. Те се занимават с покупката и последващото отдаване под наем на апартаментите. Тези инвестиционни фондове най-често се поддържат от пенсионни такива, които, от своя страна, са ги изкупили от частни лица.

Експерти припомнят, че през текущата година само в Дъблин са сключени сделки, при които жилищни имоти от едни институционални фондове са преминали към други. Така например, Ires Reit - един от големите арендатори на жилища в страната, към юни е привлякъл 134 млн. евро от акционери за покупката на 815 жилища, които са собственост на нюйоркската Marathon Asset Managment.

Строгите правила за ипотечно кредитиране, демографските проблеми и дефицитът на жилища ще способстват тенденцията за спад в сделките, прогнозират анализатори.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини