Отидете към основна версия

22 230 69

Пети завод на швейцарска компания в България (СНИМКИ)

  • завод-
  • авв-
  • петрич-
  • инвестиция-
  • швейцария

Той ще даде работа на 420 души в Петрич

Снимки: М. Богданова ©

Един от големите швейцарски инвеститори в България – АВВ, откри петата си производствена мощност у нас. Тя се намира в Петрич и е на стойност 7 млн. лв. Това е вторият завод на компанията в южния български град. В него на две смени от понеделник до петък ще работят 420 служители, като 130 вече са назначени. Общо с другата база, която е пусната в експлоатация през 1996 г., броят на заетите в двата завода достига 720 души.

Базата е изградена за рекордно бърз срок – под една година. Общата ѝ разгъната площ е 7400 кв.м. Съоръженията включват производствено хале с площ от 3500 кв.м., административна част от 1500 кв.м. и логистични и диспечерски зони за дистрибуция на продуктите. В новия обект ще се прави заваряване, предварителен и окончателен монтаж и изпитване на модулна апаратура за монтаж на DIN-шина, разделени на ръчни и полуавтоматизирани операции. Внасят се между 1000-1500 материала, а готовите продукти като номенклатура, които излизат, са между 400 и 500.

„През последните 25 години АВВ е инвестирала над 230 млн.лв в България и то само в обектите, като тук не са включени оборудването и обучението на служителите. Този завод е поредното доказателство за последователния ход на развитие на нашата компания в страната. Новото производство е важна стъпка към бъдещето на компанията и създава мост между класическите продукти ниско напрежение, и нарастващия брой дигитални решения, които доставяме на своите клиенти по цял свят. Освен всичко това си партнираме с училища и университети с цел да подкрепяме образованието около нашите заводи“, каза Десислава Михтарска, управител на новия завод в Петрич.

„Преди години в Петрич се идваше с открит лифт. Не можеше всеки да дойде. Близко до Гърция, капитализъм, лоша работа”, каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на обекта. Той не пропусна да коментира и икономическите събития относно кризата: „За тези, които се тревожет ние с министър Горанов още отпреди една година се тревожим за рецесията, в която светът влиза. Ако се тревожиш и спреш да работиш, нищо добро не те очаква”, заключи премиерът.

Новата промишлена мощност разполага с два склада всеки с РЗП 600 кв.м. Всеки от тях е с капацитет между 650 и 700 европалети. Разстоянието между стелажите е под 2 метра. Това е възможно, тъй като се използва машина с вилица, която се върти на 180 градуса. Стелажите са 6 метра високи на по 4 нива.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.

Свързани новини