Отидете към основна версия

6 558 15

Ето как ще изглежда сърцето на София (ВИДЕО)

  • света неделя-
  • площад-
  • обновяване-
  • фуксас

Новият облик на площад „Света Неделя“ може да се определи с една дума – изчистен. Много светлина, археология и без коли. С тази концепция студио „Фуксас“ спечели конкурса за промяна облика на емблематично за София пространство.

„Писането на заданието беше изключително сложно, защото правилното задание можеше да реши две трети от условията на конкурсната програма“, каза главният архитект на София Здравко Здравков, който е възложител на конкурса.

Площад „Св. Неделя" трябва да свърже пешеходните пространства, които започват от пл. "България" през реконструирания бул. "Витоша" до църквата „Св. Неделя“. Строителните дейности ще започнат през 2021 г.

Основната задача на проекта е да покаже по един добър начин наследството на древна Сердика, което беше проучено през последните няколко години. Проектът трябва да е „зелен“ и да създава „добра среда за пешеходците“, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. „Конкуренцията беше сериозна, първоначално 14 проекта, а след това се селектираха 7 на български и чуждестранни авторитетни архитектурни студия. За мен е важно проектът да бъде реализиран, защото амбиция ми е още през тази година да започне проектирането“, уточни тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.

Свързани новини