Last news in Fakti

21 Януари, 2020 10:21 2 414 8

Църквата се обяви срещу визията на площад „Света Неделя“

  • света неделя-
  • визия-
  • площад-
  • църква
Църквата се обяви срещу визията на площад „Света Неделя“ - 1

Софийската света митрополия не е съгласна с проекта на италианския архитект Фуксас за обновяване на площад "Света Неделя". Според духовенството той прекъсва църковния живот в храма.

"Не е въпрос на харесване, тук говорим за дисциплина. Нашият храм идва от началото на 4 век. Това е едно свято място, това е Божий дом, дом за молитва на всички вярващи. Необходим е транспорт, за да могат да се предвиждат хората", заяви отец Кирил Попов от храма пред Bulgaria on air.

По думите му в проекта има много недообмислени детайли.

"Това е безотговорност. Г-н Фуксас кога е дошъл да се срещне с църковното ръководство на Софийската света митрополия, с ръководството на нашия храм. Допуснал е множество грешки. По закон, ако е отговорен архитект, ще знае, че всяка обществена сграда е необходимо да има непрекъснат достъп до автомобили. Самата естакада е наполовина, липсва дори оградата. Той сигурно е велик архитект, но темата е дали тук е мястото на тези футуристични изпълнения на този площад, който има друг дух", каза още отец Кирил Попов.

Дискусиите по идейния проект за площада в центъра на София продължават. В това увери председателят на Комисията по култура в СОС Малина Едрева. Тя бе категорична, че естакадата няма да бъде премахвана и няма да има бутане на стени.

"Този конкурс е придружен с много препоръки. Те ще бъдат предоставени на представителите на студио "Фуксас", ще бъдат поканени и представителите на митрополията. В никакъв случай не може да говорим за прекъсване на достъпа до храма. Въпросът е какво става с колите, които паркират", обясни тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maf1ata BG

    23 2 Отговор
    И на мен НЕ ми харесва!!! :\

    Коментиран от #2

  • 2 El pepi

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "Maf1ata BG":

    Важно е ГРОБ да усвоят парите! :)
  • 3 Усвоявяне на обществини пари

    14 1 Отговор
    Там и без този проект е претрупано а с него става панаир.
  • 4 Да се изравни

    6 16 Отговор
    със земята , в 21-ви век не ни трябват простотии от средновековието , хора умират от тежки болести тая паплач ш ми строи храмове
  • 5 Българина

    7 1 Отговор
    В момента това място е по-скоро КОЧИНА. Просто да направят нещо(освен да крадат).
  • 6 Коки

    10 0 Отговор
    От проекта и от видеото на проекта е видно, че между трамвая и пешеходците няма колчета. Какво трябва да стане, за да може кмет, председател на комисия, комисия, архитекти да могат да виждат, а не само да вземат. Оттук нататък, от явното, което не са видяли, какви ли още капани ще излязат, и още кой ли ще отиде в следствието, не се знае.
  • 7 NSDAP

    3 11 Отговор
    Каква църква бе,хахаха!Днешните църкви са пълни с кадри на БКП/ДС,които ръководят не само църквите,но и джамиите.Светият синод,другаря Кирилов и главният мюфтия са агенти от ДС.Едно знаме ги роди,една партия ги изсра-мяйката партия БКП!
  • 8 Пипи дългото чорапче

    6 1 Отговор
    Що може за мюсюлмани да се молят около джамията,а пък ние да нямаме достъп или го режат?