30 Ноември, 2019 09:21 6 547 15

Ето как ще изглежда сърцето на София (ВИДЕО)

  • света неделя-
  • площад-
  • обновяване-
  • фуксас
Ето как ще изглежда сърцето на София (ВИДЕО) - 1

Новият облик на площад „Света Неделя“ може да се определи с една дума – изчистен. Много светлина, археология и без коли. С тази концепция студио „Фуксас“ спечели конкурса за промяна облика на емблематично за София пространство.

„Писането на заданието беше изключително сложно, защото правилното задание можеше да реши две трети от условията на конкурсната програма“, каза главният архитект на София Здравко Здравков, който е възложител на конкурса.

Площад „Св. Неделя" трябва да свърже пешеходните пространства, които започват от пл. "България" през реконструирания бул. "Витоша" до църквата „Св. Неделя“. Строителните дейности ще започнат през 2021 г.

Основната задача на проекта е да покаже по един добър начин наследството на древна Сердика, което беше проучено през последните няколко години. Проектът трябва да е „зелен“ и да създава „добра среда за пешеходците“, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. „Конкуренцията беше сериозна, първоначално 14 проекта, а след това се селектираха 7 на български и чуждестранни авторитетни архитектурни студия. За мен е важно проектът да бъде реализиран, защото амбиция ми е още през тази година да започне проектирането“, уточни тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ушев долен бандит на пастет

    25 9 Отговор
    Студио F*cksas заедно с гербавите пак ще ни го турят. По-грозно нещо не бях виждал през целия си съзнателен живот.
  • 2 Малоумщина

    25 2 Отговор
    Усвояване на пари.
  • 3 боцмана

    23 6 Отговор
    След повече от час свалка , младежът пита девойчето , как се казва? София , отвръща мацката , аха , затова значи си толкова задръстена.
  • 4 Русенец

    25 16 Отговор
    Още, още лукс за прииждащите в София селяни. А как ще изглежда центъра на Габрово - един от най-българските градове? Няма значение. Никой град няма значение. Само София е важна.

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    19 4 Отговор
    Хората просят за хляб по улиците, а Боко строи фонтани за пред господарите си.
  • 6 ГосТ

    10 17 Отговор

    До коментар #4 от "Русенец":

    Руси,първата част от коментара ти ми хареса,но от втората прозира завистта и злобата като мотив. Типично по ганьовски. Да направят и метро у габрово а ?
  • 7 Агенция Га Га

    10 2 Отговор
    Трамвая ми се вижда опасен така през площите за пешеходци. Освен това на клипа са спестили къде да стълбовете и контактната мрежа
  • 8 Доказано.

    20 0 Отговор
    София е най отвратителното място за живеене . Скъпо метро, мръсен въздух лоша храна в магазините най голяма престъпност и още куп лоши неща които могат да дойдат на акъла на всеки трезво мислещ човек по надалече от там София е отврат.

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Доволен.

    17 1 Отговор

    До коментар #8 от "Доказано.":

    В София дори и хората са сиви . Само луд би отишъл да живее там отделно че и имотите са най скъпи там и най калпаво и некачествено построени . Аз живея в средно голям град в България вземам хубава заплата гледам си животни имам и градина и от магазина почти нищо некопувам за ядене даже се чудя и хляб дали да не почна да си правя направо ги съжелявам тия така наречени столичани жалки много жалки са горките.

    Коментиран от #14

  • 10 Възмутена

    3 5 Отговор
    За избралите да живеят другаде,адмирации и разбиране.Но за вечно недоволните и мрънкащи-как едно нещо не избрахте да ви хареса.Все с тоя нашенски негативизъм.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ганю

    3 1 Отговор
    Ще се вдигат ли цените или да продавам?
  • 13 Ебачев

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Доказано.":

    Така е защото София се напълни със селяндури . Ако си отидат на село всичко ще се оправи .
  • 14 Ебачев

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Доволен.":

    Живей си на село и си прибери да освободят малко София , че посивя от тях , и не на последно място се научи да пишеш грамотно .
  • 15 АААА

    2 0 Отговор
    София като град е проектиран и създаден преди повече от век по тогавашните стандарти по-точно за файтони, аналогично на повечето европейски градове. По тази причина централната част не би трябвало да се променя, тъй като това едва ли ще помогне с нещо. Преди 70 години това доведе до сегашното състояние. Трите мега сгради в комунистически стил в сърцето на София са красноречив пример за това. Най-старата църква-Св. Георги в България беше затворена между две от тях. Другата Св. Петка се губи между същите. Съвременните проекти е логично да бъдат реализирани там където им е мястото, т.е при мястото на съвременното урбанистично строителство. За тези, които трудно приемат тази теза може да направят една екскурзия/командировка до Виена и посетят катедралата Св. Стефан и Сецесион, както и околното пространство, и след това да посетят в Букурещ наследството от строежите на Чаушеско и може би ще променят мнението си. Грешките не трябва да се повтарят, а да служат за поука. Смесването на стандарти от различни времена и епохи понякога води до лоши резултати. Резултата от бул. Дондукон и ул. Граф Игнатиев-проба-грешка не трябва да се повтаря.