За преобразуването на един имот в друг се заговори малко след началото на кризата. Повече се говори и по-малко се прилага на практика. Причината е, че е трудно да превърнеш една офис сграда в жилищна например, а ако се окаже технически възможно, то инвестицията е доста скъпа и трудно се възвръща.
Французите обаче показаха, че могат да превърнат промишлена лаборатория в офис. И то не какъвто и да е офис, а такъв, в който всеки е подредил работното си място все едно си е у дома. Става дума за лабораторията, в която се е разработвала рецептата на прословутата в цял свят Дижонска горчица. Сградата е построена през 2004 г., а през 2009 г. е затворена заради кризата.
Главното предизвикателство пред архитектите е било да „заличат” големите площи на помещението – 40 х 70 метра и най-вече осветеността му. Това е и основният минус за сегашните 600 служители на кол центъра Teletech. Хубавото е, че максималния си брой те достигат само при 3 от 8-часовият работен ден.
Архитектите са се възползвали от факта, че преобладаващата част от персонала са млади хора. Това е провокирало дизайнерите да предложат на служителите така да конструират работните им места, все едно са си у дома. „Някои обичат да сядат на пода, други на канапето, а трети на кухненската маса. Ние предлагаме всичко това, като по този начин придаваме и един по-разчупен вид на офиса”, обясняват дизайнерите.
По време на почивките работниците могат да посещават спортната зала, образователния кът или галерията.
Сумата, която е дадена за реконструкция на сградата с площ 6500 кв.м е 4 млн. EUR. На сградата се гледа като на пример за това как може да се реши проблемът с пустеещите сгради в резултат на кризата.