Last news in Fakti

16 Юли, 2012 18:15 1 879 0

От промишлена лаборатория в офис

  • преустройство-
  • франция-
  • дижон-
  • лаборатория-
  • офис-
  • кол център

За преобразуването на един имот в друг се заговори малко след началото на кризата. Повече се говори и по-малко се прилага на практика. Причината е, че е трудно да превърнеш една офис сграда в жилищна например, а ако се окаже технически възможно, то инвестицията е доста скъпа и трудно се възвръща.

Французите обаче показаха, че могат да превърнат промишлена лаборатория в офис. И то не какъвто и да е офис, а такъв, в който всеки е подредил работното си място все едно си е у дома. Става дума за лабораторията, в която се е разработвала рецептата на прословутата в цял свят Дижонска горчица. Сградата е построена през 2004 г., а през 2009 г. е затворена заради кризата.

Главното предизвикателство пред архитектите е било да „заличат” големите площи на помещението – 40 х 70 метра и най-вече осветеността му. Това е и основният минус за сегашните 600 служители на кол центъра Teletech. Хубавото е, че максималния си брой те достигат само при 3 от 8-часовият работен ден.

Архитектите са се възползвали от факта, че преобладаващата част от персонала са млади хора. Това е провокирало дизайнерите да предложат на служителите така да конструират работните им места, все едно са си у дома. „Някои обичат да сядат на пода, други на канапето, а трети на кухненската маса. Ние предлагаме всичко това, като по този начин придаваме и един по-разчупен вид на офиса”, обясняват дизайнерите.

По време на почивките работниците могат да посещават спортната зала, образователния кът или галерията.

Сумата, която е дадена за реконструкция на сградата с площ 6500 кв.м е 4 млн. EUR. На сградата се гледа като на пример за това как може да се реши проблемът с пустеещите сгради в резултат на кризата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА